incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Thuja occidentalis Brabant bemesten

Thuja occidentalis Brabant bemesten

Wanneer je tussen alle verschillende haagplanten hebt gekozen voor de Thuja occidentalis Brabant, ook wel de Westerse Levensboom Brabant genoemd, kun je er heerlijk van genieten! Natuurlijk wil je de levensduur van jouw conifeer zo lang mogelijk verlengen. Dit doe je door jouw Thuja Brabant conifeer goed te verzorgen en in ieder geval één keer per jaar te bemesten. Wil je meer weten over de bemesting, verzorging en bewatering van deze haag? Lees dan snel verder!

Levensboom Thuja Brabant kopen | Gardline

De Thuja Brabant verzorging

De Thuja Brabant conifeer is onderhoudsarm

De Thuja occidentalis Brabant is een onderhoudsarme haagplant. Dit betekent dat de conifeer weinig onderhoud nodig heeft. Ondanks dat de Thuja occidentalis Brabant (Westerse Levensboom Brabant) niet veeleisend is, heeft bemesting een positieve invloed op de plant.

Welke standplaats is het meest geschikt voor de Thuja Brabant conifeer?

De Thuja Brabant conifeer heeft maar weinig eisen als het om de standplaats gaat. De plant kan prima groeien in de schaduw, halfschaduw en in de zon. Meer weten over de standplaats van deze Westerse Levensboom Brabant? Lees dan ook eens ons artikel 'Thuja occidentalis Brabant standplaats'.

Wat is de beste grondsoort voor de Thuja Brabant?

Ook in grondsoorten is de Thuja Brabant niet veeleisend. Deze haagplant groeit het allerbest in een normale en voedzame bodem, bij voorkeur niet te leemachtig of te droog. 

Thuja | Thuja Brabant bemesten | Gardline

De bemesting van de Thuja Brabant conifeer

Hoe bemest je de Thuja Brabant conifeer?

De Thuja Brabant bemesten is vrij eenvoudig. Geef de conifeer de voeding boven de wortels en vermeng deze met de grond. Indien je een coniferenhaag hebt geplant, is het raadzaam aan beide zijden van de Thujahaag de meststof te strooien en door de grond te mengen. Door na het bemesten de Thuja Brabant direct water te geven, wordt de voedingstof beter opgenomen.

Wanneer Thuja Brabant bemesten?

Wij raden je aan om in het voorjaar de haagplant te bemesten met coniferenmest. Deze meststof bevat namelijk de juiste samenstelling van onder andere magnesium en bitterzout. Doordat coniferenmest een natuurlijke meststof met een langdurige werking is, is 1 à 2 keer per jaar de Thuja conifeer bemesten voldoende. Wanneer je ervoor kiest om jouw Thuja conifeer twee keer per jaar te bemesten, kun je dit het beste doen in het voorjaar (rond maart/ april) en aan het eind van de zomer (augustus/ september). In het najaar schakelt de plant namelijk van de ‘bloeistand’ over naar de ‘ruststand’. Je bemest je conifeer als het ware om de bloeiperiode een boost te geven. Vlak voordat het najaar aanbreekt, bemest je jouw haagplanten om ze goed beschermd de winter in te laten gaan.

Thuja Brabant bemesten | Gardline

Soorten bemesting

Welk soort bemesting kun je nou het beste voor je coniferen gebruiken? Er zijn verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar. Zo heb je ook bemesting die speciaal voor het gebruik van jouw coniferen is. Zo heb je speciale coniferen- of hagenmest. Alternatieven voor coniferenmest zijn de organische voedingstoffen koemestkorrel en tuinturf. Ook met deze meststoffen groeit de Thuja occidentalis Brabant goed. Daarnaast is er natuurlijk ook nog onderscheid in soorten mest. Zo heb je organische mest en kunstmest en heeft elk type mest zijn eigen werking.

Organische mest

Je noemt een meststof organisch wanneer deze voor minimaal 60% uit organisch materiaal bestaat. Organische mest is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen die zijn gewonnen uit dierlijk of plantaardig materiaal. Wanneer je organische mest gebruikt, kies je voor de milieuvriendelijke optie. Het gebruik van organische mest verrijkt en stimuleert namelijk het leven van bodemorganismen.  

Kunstmest

Kunstmest is samengesteld uit niet-biologische elementen, zoals chemische voedingselementen. Belangrijke hoofdelementen van kunststof zijn:

  • Stikstof (N)
  • Kalium (K)
  • Magnesium (Mg)
  • Calcium (Ca)
  • Fosfor (P)
  • Natrium (Na)
  • Zwavel (S)

Kunstmest is redelijk snel oplosbaar, waardoor de meststoffen al snel in de bodem terechtkomen en worden opgenomen. 

Verschillen tussen organische en kunstmest

Uiteraard hebben beide meststoffen bepaalde voor- en nadelen. Om deze reden kiezen sommige mensen ervoor om beide meststoffen met elkaar af te wisselen. Kunstmest werkt een stuk sneller dan organische mest. Daartegenover voegt kunstmest geen organisch materiaal toe aan de bodem, dus word het bodemleven niet verrijkt en gestimuleerd. Wanneer je gebruik maakt van organische mest, bevorder je namelijk wel groei van bodemorganismen. Omdat er bij organisch materiaal geen chemische en milieubelastende productieprocessen aan te pas komen, is het dus een stuk milieuvriendelijker. 

De Thuja Brabant water geven

Nadat je jouw Thuja Brabant levensboom hebt geplant, is het zaak om je haag zo spoedig mogelijk water te geven. Voor de conifeer is water essentieel. Wil je nou weten wanneer je het beste jouw Thuja haag kan bewateren? Team Gardline stelt de regels als volgt:

  • Bij droge en warme weersomstandigheden geef je de haag 2-3 keer per week zo’n 5-10 minuten water. Dit doe je het beste met een sproeikop op de waterslang. Vijf tot tien keer geef je de plant 1 minuut lang water.
  • Bij natte weersomstandigheden geef je de coniferen 1-2 keer per week zo’n 5-10 minuten water. Ook in dit geval kun je dit het beste doen met een sproeikop op de waterslang. Vijf tot tien keer geef 1 minuut lang de conifeer water.

Het is belangrijk dat de kluit, die op circa 30cm diepte zit, ook water krijgt. Wanneer je planten in een pot of kuip plant, geef je deze minder water. De conifeer kan slecht tegen zowel langdurige natte als langdurige droge bodems.

Tuintip van Gardline

Ben je van plan om op korte termijn jouw Thuja occidentalis Brabant te snoeien? Dan is het eveneens raadzaam om daarvóór de conifeer te bemesten. De uitloop van de nieuwe scheuten wordt extra gestimuleerd, wanneer je de haag vooraf hebt bemest.

Tijdens droge perioden is het gewenst de conifeer water te geven, zowel bij de wortels als op het loof. ’s Avonds uw Thuja Brabant coniferen sproeien verdient de voorkeur, doordat daarmee verbranding van het loof en verdamping van het water zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens over In 6 stappen jouw Thuja occidentalis Brabant heg snoeien of over Het planten van de Thuja occidentalis Brabant

Logo Gardline | Thuja bemesten

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties! 

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5