• check_circleBehulpzaam en persoonlijk contact
  • check_circleAangroeigarantie
  • check_circleFrisse planten van topkwaliteit
  • check_circleGratis bezorging
  • check_circleKlanten beoordelen ons met 5 / 5

Suchen im Blog

Thuja occidentalis Brabant snoeien

Thuja occidentalis Brabant snoeien

Levensboom Thuja Brabant kopen

Het snoeien van de Thuja Brabant, hoe doe je dat?

Wanneer je eindelijk een keuze hebt gemaakt tussen alle verschillende conifeerbomen en de Thuja occidentalis Brabant, ook wel de Westerse Levensboom Brabant genoemd, hebt gekozen, kun je er - na het aanplanten - bijna van genieten! Uiteraard wil je dat jouw Thujahaag zo lang mogelijk meegaat. Om jouw Thuja een goede start te geven, zorgt Gardline ervoor dat deze altijd groene haagplanten intensief worden verzorgd gedurende het groeiproces bij de boomkwekerij. Dit is ook een van de redenen dat wij van Gardline een langere levensduur en aangroeigarantie op de Thuja garanderen.

Op het moment dat de haagplant bij je thuis bezorgd is, is het jouw taak om de goede verzorging van de conifeer voort te zetten. Gelukkig is de Thuja occ. Brabant wintervast en ook nog eens onderhoudsvriendelijk! Wil je meer weten over de snoeiwijze en snoeifrequentie van deze haag? Lees dan snel verder!

Waarom de Thuja Brabant snoeien?

Mits de Thuja goed wordt verzorgd, zal de haag prachtig groeien. Tijdens het groeien, zal de haag voller worden. Hierdoor zal er ook vertakking naar de buitenkant en toppen van de conifeer plaatsvinden. Om de Thuja weer mooi in model te krijgen, is een snoeibeurt nodig.

Het regelmatig snoeien van de Thuja occidentalis Brabant (Westerse Levensboom Brabant) zorgt voor een strakke, volle Thujahaag. Door de Thuja Brabant te snoeien wordt de groei van de bestaande bladschubben geremd, waardoor nieuwe scheuten worden aangemaakt. Snoeien zorgt ervoor dat de vertakking in de conifeer wordt bevorderd en dat daardoor de Thujahaag dichter en voller wordt. Daarnaast voorkomt een snoeibeurt dat jouw conifeerhaag bruin wordt en afsterft.

Het is een misvatting te denken dat het bruin worden aan de binnenkant van de Thuja haag aan de kwaliteit van de conifeer ligt. Als de Thuja Brabant geen of onvoldoende licht krijgt, laat de conifeer daar haar naalden vallen, omdat deze in dit geval geen functie meer hebben.

Thuja | Levensboom snoeien | Gardline

Snoeien van de Thuja Brabant conifeer

Hoe kun je deze haagplant nou het beste snoeien? Let er allereerst op dat je de plant niet te ver terugsnoeit. Het snoeien van de Thuja Brabant conifeer mag niet tot op het oude hout gebeuren, doordat de takken van deze conifeer na een snoeibeurt niet meer uitlopen. Let erop dat enkel de nieuwe scheuten van de Thuja occidentalis Brabant worden gesnoeid. Snoei daarom bij elke snoeibeurt maximaal 3 à 5 centimeter van de jonge scheuten. Daarnaast is het raadzaam de conifeer te "scheren" in plaats van rigoureus te snoeien.

Snoei de Thuja haag 2x per jaar

Hoe vaak en wanneer is het nou de beste tijd om de Thuja te snoeien? Voor een strakke Thujahaag is het raadzaam twee keer per jaar de conifeer te snoeien; de eerste keer in mei of juni en de tweede keer in augustus of september. In ieder geval voor de langste dag moet je de Thuja Brabant haag de eerste keer snoeien. Na september snoeien is af te raden, omdat daarmee de kans op vorstschade aan de conifeer toeneemt. De nieuwe scheuten van de Thuja occidentalis Brabant hebben tijd nodig om “uit te harden”, zich op de winter voor te bereiden. De Thuja conifeer snoeien op warme en zonnige dagen is eveneens af te raden; de kans bestaat dat dan het loof verbrandt. In dit geval snoei je de conifeer ’s avonds.

Snoeigereedschap voor het snoeien van de Levensboom

Haagplanten snoeien? Wanneer je over het juiste snoeigereedschap beschikt, is het een eitje om deze haagplant te snoeien. Je kunt een grote heggenschaar hiervoor gebruiken, maar kunt er ook voor kiezen om een elektrische heggenschaar hiervoor aan te schaffen. Wanneer je een lange Thujahaag moet snoeien, scheelt het natuurlijk behoorlijk wat tijd als dit met behulp van een elektrische heggenschaar wordt gesnoeid. 

Ook is het belangrijk dat de (elektrische) heggenschaar scherp is. Scherp snoeigereedschap zorgt voor nettere ‘snoeiwonden’, terwijl botte heggenscharen zorgen voor rafelige snoeiwonden. De nette snoeiwonden zullen sneller dichtgroeien. Wat voor soort gereedschap je ook gebruikt, het is belangrijk om te onthouden dat je plant niet verder mag terugsnoeien dan het groen. De plant zal hier niet van herstellen en er zullen geen nieuwe bladeren teruggroeien. Enkel het licht ‘opscheren’ van deze haagplanten is voldoende.

Thuja occidentalis Brabant snoeien | Gardline | Blog

Snoeitips van Gardline

Met onderstaande extra tuintips van Gardline, ga jij goed voorbereid aan de slag met de snoeibeurt van jouw Thuja occidentalis Brabant:

  • Snoei bovendien het bovenste gedeelte van de Thuja-haag smaller dan het onderste. Hierdoor krijgt de onderkant van de haag ook zonlicht en wordt deze daar niet kaal, bruin of dun.
  • Snoei bij een net geplante Thuja Brabant-haag de bovenste toppen er zo spoedig mogelijk af. Ongeveer 5 tot 6 centimeter van de toppen terug snoeien is goed. Hierdoor wordt de vertakking van de Thuja conifeer gestimuleerd en groeit de Thuja haag sneller mooi dicht.
  • Snoei de Levensboom Brabant op een bewolkte dag, na een regenachtige dag. Natte takken zijn makkelijker om door te knippen dan droge takken.
  • Snoei de Thuja haagplant niet op warme dagen en in de volle zon. Je hebt dan kans op verbranding van het loof. Het is in dat geval om beter om de Thuja Brabant in de avond te knippen.
  • Gebruik goed tuingereedschap. Goed tuingereedschap ten behoeve van het snoeien van de Thuja Brabant conifeer is een scherpe (elektrische) heggenschaar. Zorg ervoor dat de heggenschaar scherp en schoon is, om de kans op snoeiwonden en ziekten te beperken.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens over Het bemesten van de Thuja occidentalis Brabant of over Het blad van de Thuja occidentalis Brabant.

Logo Gardline NL | Thuja snoeien

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5