incl. BTW & incl. bezorging
Filteren op
Prijs
Filter
 • check_circlePersoonlijk contact
 • check_circleAangroeigarantie
 • check_circleOrganische mest
 • check_circleInclusief bezorging
 • check_circleKlanten beoordelen ons met 5 / 5

Bemesting

Bemesting kopen | Gardline - Jouw online tuincentrum

Meststoffen kopen - Een belangrijk onderdeel van de verzorging

Voor een optimale groei en ontwikkeling van jouw plant
Uitstekend voor een verhoogde weerstand

Ook genieten van een gezonde en bloeiende tuin? Koop dan plantenbemesting en geef je tuin de aandacht en liefde die hij verdient.

Er zijn 32 producten.

Terug naar boven

Bemesting kopen bij Gardline

Het bemesten van je tuinplanten is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Wanneer je jouw tuin- of haagplanten voorziet van de juiste meststof, kunnen jouw planten zich optimaal ontwikkelen. Het geven van bemesting aan de tuinplanten, geeft planten de mogelijkheid om te herstellen. Zo kunnen de planten herstellen van droge zomers, koude winters of regenachtige dagen.

Wil jij ook genieten van een gezonde en bloeiende tuin? Koop dan je bemesting bij Gardline en geef je tuin de aandacht en liefde die hij verdient.

Tuinplant bemesten | Meststoffen | Gardline

Organische meststoffen van ECOstyle

Meststoffen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Omdat elke plant, bloem of boom een andere verzorging en voedingsstoffen nodig heeft, zijn er ook veel verschillende soorten bemesting verkrijgbaar. Deze zijn allemaal aangepast op de behoeftes van de plant. Gardline heeft de volgende organische bemestingsmiddelen van ECOstyle in het assortiment:

1. Bemesting voor hagen, 1,6 kg 13. Gazon meststof, 2 kg
2. Bemesting voor hagen, 2,75 kg 14. Gazon meststof, 5 kg
3. Meststof voor coniferen & Taxus, 800 g 15. Gazon meststof, 10 kg
4. Meststof voor coniferen & Taxus, 1,6 kg 16. Gazon meststof, 20 kg
5. Klimplanten bemesting, 800 g 17. Gazon meststof voor het najaar, 2 kg
6. Hortensia bemesting, 800 g 18. Gazon meststof voor het najaar, 10 kg
7. Hortensia bemesting, 1,6 kg 19. Meststof GazonStart, 1,6 kg
8. Siergras & Bamboe bemesting, 800 g 20. Meststoffen fruit, 800 g
9. Buxus bemesting, 800 g 21. Voedingsstof voor Rhodo & Azalea, 800g
10. Buxus bemesting, 1,6 kg 22. Voedingsstof voor Rhodo & Azalea, 1,6 kg
11. Rozen meststof, 800 g 23. Voeding voor vaste planten, 800 g
12. Rozen meststof, 1,6 kg 24. Voeding voor vaste planten, 1,6 kg

Wil je weten hoe je het beste jouw haag kunt bemesten? Lees dan ons blogartikel 'Bemesten van haagplanten'.

Gazon bemesten | meststoffen voor gras | Gardline

Bodemverbeteraar van DCM

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat jouw tuinplanten optimaal groeien, is het verstandig om gebruik te maken van bodemverbeteraars. Want, op een gezonde bodem groeit wat! De volgende bodem verbeterende producten van DCM hebben wij in ons assortiment:

1. Vivimus bodemverbeteraar, 40l
2. Vivimus bodemverbeteraar, 60l
3. Vivimus planthumus Ph-, 40l
4. Vivimus planthumus Ph-, 60l
5. Vivimus Gazon bodemverbeteraar
6. Potgrond universeel, 40l
7. Potgrond universeel 70l
8. Vivimus bodemverbeteraar gazon 60l

Bemesting kopen | Gardline

Waarom moet ik mijn planten bemesten?

Goed onderhoud van de tuinplanten begint bij een gezonde voeding. Jouw planten hebben allemaal voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en weerstand op te bouwen tegen bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. Om je planten een handje te helpen, kun je ze bemesten. Hoe vaak je jouw tuinplanten moet bemesten is afhankelijk van het soort plant. Ook welk type mest je het beste kunt gebruiken is hiervan afhankelijk. Om een gazon te bemesten, kun je het beste gebruikmaken van meststof die speciaal is ontwikkeld voor het gras. Ook voor jouw Buxus of Hortensia gebruik je speciale meststoffen. Die heeft te maken met de afwijkende voedingsbehoefte van het plantensoort. Elke plant groeit op een andere manier en heeft dus behoefte aan andere voedingstoffen, bacteriën, schimmels en protozoa.

Protozoa, wat zijn dat?

Protozoa zijn eencellige eukaryoten, ook wel micro-organismen genoemd. Eukaryoten kunnen zelfstandig leven of parasiteren op andere levende dingen. Je kunt een eukaryoten zien als een soort parasiet. Protozoa zijn vooral bezig met het jagen (en eten) van bacteriën. Soms jagen ze ook op schimmels of zelf op soortgelijken. Doordat protozoa bacteriën en schimmels eten, helpen zij mee met bepaalde voedingsstoffen vrij te maken die deze schimmels en bacteriën vasthouden.

Protozoa zijn goed voor planten, omdat ze planten voorzien in hun stikstofbehoefte. Maar liefst 80% van de benodigde stikstof voor de planten komt voort uit deze protozoa. Daarnaast zijn protozoa ook een voedselbron voor andere dieren die actief zijn in het bodemleven.

Protozoa | Eukaryoten | Tuin bemesting | Gardline

Wat is beter: kunstmest of organische mest?

Wat zijn de verschillen tussen beide soorten en welke kun je het beste gebruiken? Er bestaat kunstmatige mest, oftewel kunstmest. Dit is samengestelde mest, wat in fabrieken wordt gefabriceerd. Organisch mest is (voor het grootste deel) samengesteld uit natuurlijke grondstoffen. Twijfel je over welk soort bemesting je het best kunt gebruiken? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

De voor- en nadelen van kunstmest

pluspunt kunstmest | Gardline Kunstmest lost snel op en werkt daardoor ook sneller 
pluspunt kunstmest | Gardline Kunstmest is vaak goedkoper dan organische mest  
pluspunt kunstmest | Gardline Kunstmest geeft de mogelijkheid om precies te doseren
Minpunt kunstmest | Gardline Kunstmest is niet milieuvriendelijk. Het is namelijk geen natuurproduct en de productie hiervan veroorzaakt CO2-uitstoot
Minpunt kunstmest | Gardline Kunstmest heeft een minder langdurige werking dan organisch mest
Minpunt kunstmest | Gardline Kunstmest vermindert de bodemkwaliteit, omdat het van nature zout is.

De voor- en nadelen van organische mest

pluspunt kunstmest | Gardline Organische mest stimuleert het bodemleven en zorgt hierbij voor een luchtige bodemstructuur
pluspunt kunstmest | Gardline Organische mest maakt de bodem vruchtbaarder en gezonder
pluspunt kunstmest | Gardline Organische mest heeft een langdurige werking 
pluspunt kunstmest | Gardline Organische mest is goed voor het milieu en is biologisch afbreekbaar
Minpunt kunstmest | Gardline Organisch mest is vaak duurder dan kunstmest
Minpunt kunstmest | Gardline Organische mest werkt langzamer dan kunstmest. Het duurt langer voordat je resultaat ziet.

Het bemesten van je tuin

Het bemesten van je tuin is van groot belang. Zo zorgt een goede bodem voor een gezonde, volle en bloeiende tuin. Je voorkomt hiermee dat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is bij planten. Hoe vaak je jouw plant het beste kunt bemesten, is afhankelijk van het soort plant. Elke plant heeft namelijk zijn eigen levenscyclus en groeiperiode. 

Strooi 1 of 2 x per jaar de mestkorrels rondom de plant. Hoeveel mestkorrels je moet gebruiken, is afhankelijk van het soort plant. Lees hiervoor de beschrijving bij het product. Hark vervolgens de mestkorrels wat door de bovenste laag. Water je bemeste planten, zodat de bemesting meteen zijn werk gaat doen.

Daarnaast hebben sommige planten genoeg aan eenmaal per jaar bemest te worden, terwijl andere plantsoorten de voorkeur geven aan tweemaal per jaar bemesting te krijgen. De beste tijd om jouw planten te bemesten is in het voorjaar. Zoek dus per plantensoort uit wanneer de beste bemestingstijd is.

Bemesten en maaien

Moet je een gemaaid gazon bemesten? Dit raden we wel aan. Na het maaien van het gras, hebben de gassprieten extra voedingsstoffen nodig om te herstellen van de maaibeurt. Voor het groeien, gebruikt het gazon het volgende:

 • Magnesium
 • IJzer
 • Kalium
 • Fosfor
 • Stikstof
 • Sporenelementen

Zorg ervoor dat je een paar dagen na het maaien wacht, voordat je gaat bemesten.

Bemesting kopen | Gardline

Bemesten en bekalken

Tegelijkertijd bemesten en kalk strooien, raden wij af. Het zijn twee producten die beiden hun eigen werking hebben. Kalk zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt en de structuur van de bodem verbeterd. Mestkorrels zorgen ook voor een verbeterde bodem en voorzien die van voedingsstoffen die uiteindelijk door de planten opgenomen kan worden. Echter, wanneer kalk en bemesting tegelijkertijd wordt gestrooid, gaat de werking van beide producten elkaar tegen. 

Daarom kun je beter eerst de tuin bestrooien met kalk en een week of 3 wachten, voordat je gaat bemesten. Kalk strooien kan je in principe het hele jaar door doen, maar het meest effectieve is in het vroege voorjaar rond februari/maart of in het najaar rond oktober/november. Onze voorkeur gaat uit naar bekalken in het najaar, omdat de kalk dan gedurende de winterperiode in de bodem opgenomen kan worden.

Bij het bemesten van de tuin moet je beter opletten. Wanneer je in de zomer of op een warme zonnige dag gaat bemesten, kunnen de bladeren verbranden. Bemest je planten dus bij voorkeur in het voorjaar (maart of april). Zo krijgen je planten als het ware een boost, zodat ze het groeiseizoen vol nieuwe energie in kunnen gaan. Sommige bloemen en plantsoorten hebben baat bij een tweede bemestingsbeurt in het jaar. Dit kun je in juni doen. Houd hierbij wel de weersvoorspelling in de gaten, zodat je niet je planten verbrand. Zorg er daarnaast in ieder geval voor dat er een aantal weken zit tussen het bemesten en bekalken van je tuin. 

In 3 stappen je tuin bemesten

Wil jij de verzorging en bemesting van jouw tuin op de juiste manier aanpakken? Doorloop dan de volgende stappen, zodat je precies weet wat je het beste kunt doen om jouw tuin weer te laten stralen!

Stap 1: Kies de juiste tijd

Het is allereerst belangrijk dat je de tuin in de juiste periode bemest. Wanneer je dit op een verkeerd moment doet, kan het zijn dat de bodem de voedingsstoffen niet optimaal opnemen of – erger nog – kunnen de planten beschadigd raken. Bemesten kun je het beste doen in het voorjaar en/of najaar. Sommige planten en bloemen hebben meer baat bij een tweede bemestingsperiode rond begin juni. Zorg ervoor dat je goed uitzoekt waar jouw tuin behoefte aan heeft. De reden om planten in het voorjaar te bemesten, is om ze een boost te geven vlak voordat het bloeiseizoen begint. Zo krijgen de planten net dat beetje extra energie. Hetzelfde geldt voor bemesten in het najaar. Dit geeft de planten genoeg kracht om de winter te overleven. Zoek dus uit wat de beste bemestingstijd is voor jouw planten. 

Tuin bemesten stappenplan | Gardline

Stap 2: Meten is weten!

De verzorging van jouw bloemen, planten, bomen en heesters beginnen allemaal onderin… in de bodem dus. Weet jij of jouw tuin exact binnenkrijgt wat hij nodig heeft? Welke voedingsstoffen de bodem bevatten en waar ze wel een extra steuntje in de rug kunnen krijgen? Meten is weten! Meet dus de vruchtbaarheid en kwaliteit van jouw tuin. Het is bij diverse winkelketens mogelijk om een grondtest inclusief tuinadvies uit te laten voeren. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg mogelijkheden en producten om zelf een bodemtest uit te voeren.

Nu je de resultaten en eventueel advies hebt over de grondsoort, weet je precies wat er in jouw tuin zit. Tuinplanten hebben de volgende voedingsstoffen nodig:

 • Calcium
 • Zwavel
 • Magnesium
 • Kalium
 • Stikstok
 • Fosfor
Voedingsstoffen plant | Gardline

Stap 3: De juiste behandeling uitkiezen

Nu je weet wat jouw planten nodig hebben en wat jouw tuin heeft, weet je ook wat je nodig hebt. Je kunt kiezen uit bemesting, compost of bodemverbeteraar. Wij lichten alle 3 de mogelijkheden even toe:

Compost
Compost is eigenlijk een overblijfsel van plantaardige resten. Denk hierbij aan kleingemaakte bladeren, takjes, dode plantjes, maaisel en meer. Compost is een natuurlijke voeding en bevordert het bodemleven.

Bodemverbeteraar
Waar mest ook kan dienen als bodemverbeteraar, is dit andersom niet het geval. Een bodemverbeteraar verbetert de structuur in de bodem, maar voedt de bodem niet perse. Het zorgt er dus voor de dat de bodemdichtheid dicht genoeg is om water op te nemen en luchtig genoeg voor de doorstroming van zuurstof.

Mest
Bemesting geeft de bodem dus extra voedingsstoffen. Wanneer de meststof geen bodemverbeteraar bevat en de bodemstructuur niet goed is, worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen. Hierdoor wordt er aangeraden om een bodemverbeteraar in combinatie met bemesting te gebruiken. Daarnaast raden wij aan om gebruik te maken van organische mest en geen kunstmest. Organische mest is milieuvriendelijker, duurzamer en bevordert het bodemleven.

Tuin bemesten | Bodem verbeteren | Gardline

FAQ - Veelgestelde vragen over bemesting

Waar kan ik mest kopen?

Organische mest koop je bij Gardline. Door gebruik te maken van natuurlijke mest ben je duurzamer bezig, omdat het goed is voor het milieu en biologisch afbreekbaar is. Daarnaast is het gebruik van organische mest bevorderlijk voor het leven van nuttige bodemorganismen.

Hoe gebruik je mestkorrels?

Het gebruik van mestkorrels is erg variërend. Je hebt verschillende soorten korrels en natuurlijk verschillende aanbieders hiervan. Gardline heeft exclusief organische mestkorrels in het assortiment. Kijk op het product of bij de productomschrijving om erachter te komen hoeveel mest je moet gebruiken. Vervolgens strooi je de aanbevolen hoeveelheid mestkorrels rondom de te bemesten plant of bloem. Hark de mestkorrels lichtjes door de bovenste bodemlaag heen. Voor een snelle werking van de mestkorrels, bewater je meteen de bemeste planten.

Kun je kalk en mest tegelijk strooien?

Nee. Het zijn beide verschillende producten met een verschillende werking. Sterker nog, als je ze tegelijkertijd gebruikt, kunnen ze elkaar gaan tegenwerken. 

Hoe vaak siertuin bemesten?

Het bemesten van je tuin kan je 1 à 2 keer per jaar doen.

Wanneer tuin bemesten?

De meest planten hebben voldoende aan 1 keer in het voorjaar bemesten. Sommige planten, zoals bijvoorbeeld eenjarige planten of rozen, hebben baat bij een extra bemestingsronde in (begin/midden) juni.

Logo | Gardline | Online tuincentrum

Bemesting kopen | Gardline
check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5