incl. BTW & incl. bezorging
 • check_circleBehulpzaam en persoonlijk contact
 • check_circleAangroeigarantie
 • check_circleFrisse Thuja's van topkwaliteit
 • check_circleGratis bezorging
 • check_circleKlanten beoordelen ons met 5 / 5

Taxus

Taxus kopen | Venijnbomen | Gardline

Taxus - De planten zijn wintergroen en gemakkelijk te verzorgen

Gemakkelijk te verzorgen en groenblijvend
Geschikt voor zowel hoge als lage heggen

De Taxus is een mooie, decoratieve en gemakkelijk te verzorgen plant. Een Taxushaag blijft het hele jaar door groen en geeft uw tuin meer dan alleen een mooie aanblik.

Taxus kopen - Informatie Gardline

Taxus is een ontzettend populaire haagplant. Wil je weten waarom mensen graag een taxushaag kopen? Lees dan snel verder en kom erachter!

Taxus | Taxus kopen | Gardline

Taxus eigenschappen

Voordelen van de Taxushaag

Taxushaag online kopen| Gardline Biedt een chique achtergrond voor een mooie, bloeiende border
Taxus is makkelijk te verzorgen | Gardline Is nagenoeg vrij in onderhoud. 
Taxus voor hoge en laagblijvende hagen | Gardline Zijn geschikt voor zowel kleine en grotere tuinen
Taxushaag heeft een lange levensduur | Gardline Heeft een extreem lange levensduur.
Taxus vormsnoei | Gardline Snoei je in elke gewenste vorm
Taxus is winterhard en sterk | Gardline Is een zeer sterke en winderharde plantsoort

Nadelen van de Taxushaag

Taxus kan niet tegen een natte grond | Gardline Zijn gevoelig voor langdurig natte grond
Venijnboom langzame groeisnelheid | Gardline Heeft een langzame jaarlijkse groei.

Taxus kopen | Gardline

Taxus soorten van Gardline

Taxus komt in verschillende soorten en maten, die allemaal geschikt zijn als haagplant. Bij Gardline kun je de volgende soorten taxus bestellen.

Taxus baccata

Taxus baccata is een van de bekendste haagplanten. De 'Baccata' gebruik je als een solitaire plant, maar is ook geschikt voor het creëren van een groenblijvende haag. Doordat de taxus groenblijvend is, zorgt deze haagplant gedurende alle seizoenen voor privacy en beschutting in je tuin.

Wil je deze Taxus kopen? Dat begrijpen wij! De haag is namelijk erg aantrekkelijk voor vogels. Voor mensen en (huis)dieren is de taxus giftig, wanneer bijvoorbeeld de naalden of bessen geconsumeerd worden.

Taxus baccata is daarnaast zeer winterhard. De haagplant stelt weinig eisen aan de standplaats en plant je in de schaduw, halfschaduw of zelfs in de volle zon. Let bij het planten van een venijnboom op dat deze niet in een langdurig natte bodem geplaatst wordt, want daar is het wortelgestel niet goed tegen bestand.

Taxus media Hicksii

De Taxus media Hicksii is ook een groenblijvende taxussoort. De haagplant is perfect in te zetten als groene erfafscheiding, zodat je het hele jaar door beschutting en privacy in jouw tuin hebt. Met de Taxus media ‘Hicksii’ heb je een haagplant met een compacte en zuilvormige groeiwijze. Hierdoor creër je een smalle haag tot wel 2 meter hoog.

Daarnaast stelt deze taxus plant nauwelijks eisen aan de standplaats. Zowel in de zon als in de schaduw is prima. De ‘Hicksii’ groeit langzaam en is daardoor erg goed te verzorgen. De Taxus Hicksii is de vrouwelijke variant van de taxussoorten. In de (na)zomer produceert deze taxus besjes. Deze opvallende knalrode taxus bessen maken deze haag een prachtig beeld om naar te kijken.

De ‘Hicksii’ is ook een winterharde soort venijnboom. Niet gek dus dat deze conifeer veelvuldig wordt gebruikt in de koudere gebieden, zoals bijvoorbeeld Scandinavië.

Taxus media Hillii

De Taxus media ‘Hillii’ is compacter en groeit langzamer dan de 'Baccata' soort. Hierdoor is de conifeer geschikt voor het creëren van bijvoorbeeld 2 meter hoge hagen. Wanneer je de haag hoger laat groeien dan twee meter, kunnen de takken uitwaaieren. Zeker als er extra gewicht - van bijvoorbeeld sneeuw - op de toppen ligt. Hierdoor bestaat de kans op gaten in jouw haag komen en dat is geen fraai gezicht.

Taxus Hillii is de mannelijke taxus soort. Aan de vrouwelijke versie groeien er rode besjes in de (na)zomer, de mannelijke variant geeft geen bessen. De ‘Hillii’ is erg winterhard. Extreem lage temperaturen tot maar liefst -22 à -25˚C zijn geen enkel probleem. Wil je deze taxus kopen? De plant is zeer sterk en plant je op verschillende plekken, zowel in de zon als in de schaduw kan deze struik makkelijk overleven.

Taxus | Taxushaag | Gardline

Taxus als haag - Winterhard en zichtdicht

Wil je de taxus gebruiken als lage haag of wil je hem juist inzetten als privacyscherm in de vorm van een hoge haag? Met de verschillende taxussoorten die wij aanbieden, kan dit allemaal. ‘Taxus’ is de Latijnse naam van deze naaldboom, maar wist je dat we de taxusboom ook wel ‘venijnboom’ noemen? 

Een taxus boom kan zeer oud worden. Er wordt beweerd dat er in het Verenigd Koninkrijk Taxus bomen van meer dan 2000 jaar oud staan. Vanwege de extreem lange levensduur van deze haagplant, is het de perfecte oplossing voor de langere termijn.

Je hebt ook de mogelijkheid om de taxus als solitaire boom te gebruiken, het is namelijk een decoratieve plant. Taxushagen hebben een langzame jaarlijkse groei. Hierdoor is het de ideale plant om leuke vormen in te snoeien. Wil je deze conifeer in een spiraalvorm, kubusvorm of heb je liever een ronde taxusbol?

Het loof van venijnbomen zijn jaarrond groen. Ze behouden namelijk de gehele winter een fraaie, donkergroene kleur. Ideaal dus voor het creëren van een zichtdichte haag. Zo kun jij van jouw tuin genieten, zonder last te hebben van voorbijgangers of buren.

Wist je dat Taxushagen zelfs een positieve impact op de omgeving hebben? Uit diverse onderzoeken is namelijk vastgesteld dat groen voor meer geluk zorgt en stress vermindert.

Taxussen zorgen bovendien voor levendigheid in de tuin. Ondanks dat de meeste delen van de plant giftig zijn voor mensen en dieren, zijn dieren en vogels dol op Taxushagen. Ze vinden er onderdak en beschutting én komen op de taxus met rode bessen af.

Qua grondsoort is de taxus conifeer niet veeleisend. Ze overleven in de meeste bodems, zolang deze maar goed waterdoorlatend zijn. Ook wat betreft de standplaats zijn er geen beperkingen. Taxusbomen gedijen zowel in de zon als schaduw goed. 

Nog niet helemaal overtuigd? We hebben de beste kwaliteiten van de taxus haag nog even voor je opgesomd:

 • Zeer winterhard;
 • Groenblijvend;
 • Lange levensduur;
 • Makkelijk te snoeien;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Geschikt voor vormsnoei.

Taxus planten | Venijnboom | Gardline

Taxushaag planten

Wanneer de taxus planten?

Om de taxus haag te planten, is het nuttig te weten wat het beste moment is. De beste tijd voor het aanplanten van de taxus is afhankelijk van het type plant dat je wilt planten. Een taxus met kluit heeft namelijk een andere planttijd dan een potgekweekte variant.

Taxussen met kluit plant je het beste in de maanden september/oktober tot mei. Laat hierbij het net om de kluit zitten. De wortels groeien namelijk door het net. Snij de knoop bovenaan het net los en druk het net naar de buitenkant.

Kluitplanten zijn planten die nu nog met de wortels in de grond staan. Waarschijnlijk heb je die wel eens gezien; op een akker van die lange rijen planten. 

Een taxus in pot plant je in principe het hele jaar door, dus ook in de zomer. De planten hebben in de pot de nodige voedingsstoffen, waarmee ze de eerste tijd overleven. Bovendien worden de wortels niet beschadigd bij het rooien/ klaarmaken van een bestelling.

Bij de aanplanting is het belangrijk dat er geen extreme hitte of vorst is. Dit belemmert de groei van de wortels. Na het planten kun je het beste jouw taxus toppen. Dit is het knippen van de bovenkant van de haag. Doordat je hier een klein beetje afknipt, bevorder je de groei en vertakking van de conifeer.

Wist je dat je bij ons tot wel 4 maanden aangroeigarantie kan krijgen? Wanneer je bij de aankoop van jouw groenblijvende taxushaag ook de DCM Vivimus Bodemverbeteraar bij ons aanschaft, krijg je een vierde maand aangroeigarantie extra!

Hoeveel taxus per meter?

Voor het planten van een mooi, zichtdichte privacyhaag is het belangrijk om de juiste afstand tussen de planten te hebben. Hoeveel planten per meter gebruikt moeten worden, is afhankelijk van de plantgrootte. Ondanks dat het per persoon verschilt hoe dicht je jouw haag wilt, hebben we een tabel voor je gemaakt. Deze kun je als richtlijn gebruiken.

Taxus hoogte Plantafstand
30-40 cm 5 planten per meter
40-50 cm 4/5 planten per meter
50-60 cm 4/5 planten per meter
60-80 cm 3/3,5 planten per meter
80-100 cm 3/3,5 planten per meter
100-120 cm 2,5/3 planten per meter
120-140 cm 2,5 planten per meter
140-160 cm 2,5 planten per meter
160-180 cm 2/2,5 planten per meter
180-200 cm 2 planten per meter

Hoe moet ik de taxus planten?

Om taxus hagen te planten, raden wij je aan de volgende stappen te volgen:

Taxus standplaats | Gardline 1 Bepaal de standplaats.
De venijnboom groeit goed in zowel de zon als in de schaduw.
Je bent dus vrij om een mooie plek voor de haag te bepalen.
Taxus aanplanten | Gardline 2 Graaf een gat of sleuf.
Deze moet ongeveer 5 tot 10 cm breder en dieper dan de kluit zijn.
Zorg er ook voor dat de grond in het gat los gemaakt is,
zodat de wortels makkelijker kunnen groeien.
Taxus bemesten | Venijnboom | Gardline 3 Gooi wat organische voedingsstoffen in de sleuf.
Gebruik DCM Vivimus Bodemverbeteraar om het aangroeien
van de plant te verbeteren. Meng deze voedingsstoffen
door de aanwezige grond.
Taxus aanplanten | Taxus water geven | Gardline 4 Laat het gat of de sleuf halfvol met water lopen.
Belangrijk is dat het ook onderin de sleuf vochtig is,
zodat de wortels aan de onderkant een goede start kunnen maken.
Meng de voedingsstoffen en het water door de bestaande aarde in de sleuf.
Taxus aanplanten| Gardline 5 Pak de plant en plaats haar in de sleuf.
Om de haag zo recht mogelijk te krijgen,
kun je een lijn van begin tot het einde spannen.
Taxus onine kopen | Taxus online bestellen | Taxus aanplanten | Gardline 6 Plant de venijnboom zo in de sleuf dat de bovenkant van de kluit
ongeveer 2 à 3 cm onder het maaiveld zit.
Taxus aanplanten |grondsoort | Gardline 7 Gebruik de uitgegraven aarde om de sleuf te dichten.
Vervolgens druk je de grond met de voeten voorzichtig, maar stevig aan.
Taxus | Geniet van je haagplanten | Gardline 8 Geef de grond rondom de planten water.
Geniet van je prachtige taxushaag!

Taxus online bestellen | Gardline

Taxus onderhoud

Wanneer taxus snoeien?

Je taxus haag snoeien is echt een eitje. Taxushagen zijn door de langzame groeisnelheid relatief onderhoudsarm. Wanneer je jouw haag in vorm wilt houden, is het in de meeste gevallen prima om je haag 1x per jaar te snoeien. Toch kiezen veel mensen ervoor om de haag 2x in het jaar te snoeien. Een extra snoeibeurt bevordert de vertakking, zodat de plant voller wordt.

Snoeien doe je het beste tussen april/ mei en september. Bij voorkeur niet later dan september. Planten krijgen na een snoeibeurt namelijk zogenoemde ‘snoeiwonden’. Wanneer je later snoeit dan september, is de kans op nachtvorst aanzienlijk toegenomen. Als je plant tijdens een nachtvorst nog niet voldoende is hersteld van zijn snoeibeurt, krijgen je planten vorstschade.

Hoe taxus snoeien?

Bij taxussen hoef je geen rekening te houden met hoe ver je hem terugsnoeit, de plant verdraagt een rigoureuze snoeibeurt namelijk prima. Ook vormsnoei is mogelijk bij taxusplanten.

Met een langzame jaarlijkse groei van 15 tot 25 cm, behoudt de plant een strakke uitstraling en is deze goed onder controle te houden. Je kunt de taxus in verschillende vormen snoeien. Denk hierbij aan aparte vormen, blokvormen of een leuke taxus bol.

Wanneer de taxus bemesten?

Bemest je taxushaag maximaal twee keer per jaar. De eerste keer in het begin van het voorjaar rond maart/april. De tweede keer bemest je de haag in het begin van de zomer. Dus eind juni of begin juli.

Taxus bemesten doe je het beste met speciale, organische taxus mest. Gebruik hiervoor organische meststoffen, zoals Coniferen- en taxusmest. Organische plantenmest heeft een langere werkingsduur, waardoor de nieuwe groei van de haag (de jonge uitlopers) er optimaal van profiteert. Je verdeelt de mestkorrels gelijkmatig over de aarde rondom de taxus struiken.

Daarna meng je de korrels door de bovenste grondlaag. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een hark. Vervolgens geef je jouw haag water, zodat de bemestingskorrels sneller door de grond opgenomen wordt.

Taxus water geven

Zorg ervoor dat nieuw geplante taxusplanten voldoende water krijgen. Als de wortels ervan goed in de grond genesteld zijn, kunnen ze droge of extreme weersomstandigheden beter tolereren. Deze planten groeien goed in vele grondsoorten. Belangrijk is dat de grond waterdoorlatend of gedraineerd is.

Taxus | Taxus verzorgen | Gardline

Waarom een taxus haag kopen bij Gardline?

Taxus planten kopen? Dan ben je bij Gardline aan het juiste adres! Bij ons kun je rekenen op:

Verplanten haagplanten | Gardline All-in prijzen, en geen verrassingen achteraf
Vertakte, bossige Taxus-haagplanten | Gardline Persoonlijke en snelle service
Levering binnen een week | Gardline Heldere communicatie
All-in prijzen | Gardline Verzorgingstips om de taxushaag gezond te houden

Taxus kwekerij van Gardline

Taxus kopen bij Gardline betekent dat we de door jou bestelde coniferen rechtstreek vanaf de taxus kweker leveren. De taxus rooien we vers van het land en maken we klaar voor de verzenden. Doordat we de planten vers van het land rooien, leveren we kwalitatieve planten.  

Kies ervoor om zelf je planten af te halen en krijg 15% extra kassakorting op jouw bestelling! Lees alles over de mogelijkheden voor het afhalen van bestellingen.

Wij willen je vertrouwen bevestigen door planten van hoge kwaliteit te leveren tegen een betaalbare prijs. Dit is ook de reden dat wij een aangroeigarantie van 3 maanden bieden. Wij staan namelijk achter onze kwaliteit.

Venijnboom aangroeigarantie bij Gardline

Een mooie tuin draagt bij aan de levenskwaliteit van de mens, dat is waar wij in geloven. Jouw ultieme tuinplezier wordt nog groter wanneer je krachtig bloeiende taxusplanten hebt. Dit bereik je met planten van hoogwaardige kwaliteit.

We bevestigen je vertrouwen door planten van hoge kwaliteit te leveren tegen een betaalbare prijs. Dit is ook de reden dat wij een aangroeigarantie van 3 maanden bieden. Wij staan namelijk echt achter onze kwaliteit. 

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van onze taxus coniferen, bieden wij onze klanten een aangroeigarantie van ten minste 3 maanden. Overleeft je plant de eerste 3 maanden na aankoop niet, dan krijg je (een deel van) jouw geld voor de betreffende plant terug:

 • Maand 1 = 100% terugbetaling
 • Maand 2 = 25% terugbetaling
 • Maand 3 = 10% terugbetaling
 • Maand 4 = 10% terugbetaling*

Taxusplanten zijn levende producten. Hierdoor is de groei van deze planten afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grondsoort, verzorging, (extreme) weersomstandigheden. Om deze reden is het voor Gardline niet mogelijk om een aangroeigarantie over een langere periode dan 3 tot 4 maanden aan te bieden. 

LET OP: Omdat de juiste verzorging van de plant invloed heeft op de overlevingskansen van de plant op de langere termijn en hierdoor ook het tuinplezier, stimuleren we dit graag:

*Heb jij bij de aankoop van jouw taxus haag ook de DCM Vivimus Bodemverbeteraar bij ons aangeschaft? Dan geven wij 4 maanden aangroeigarantie!

Taxus verzorgen | Gardline

Taxushaag kopen bij Gardline, zo doe je dat!

Taxus kopen bij Gardline

Taxussen bestellen doe je bij Gardline. Je geeft aan welke taxussoort je wenst en geeft jouw bestelling in onze webshop op. Zodra je jouw bestelling hebt geplaatst, de dag van levering hebt aangegeven en de betaling hebt voldaan, zit je werk er vooralsnog op. Jouw gewenste haagplanten worden bij je thuis bezorgd.

Wij ontvangen automatisch jouw bestelling en verwerken deze, zodat we jouw taxus haagplanten op de door jou gewenste leverdatum bezorgen. We rooien de coniferen fris uit het land van de boomkwekerij of verzamelen ze op het containerveld. De haagplanten worden pas klaargezet nadat je ze hebt besteld. Hierdoor krijg je altijd frisse planten met de beste kwaliteit.

De prijzen in onze webshop zijn all-in prijzen, dus inclusief de planten, verzending en de handling. Geen verrassingen verder in het bestelproces. De haagplanten worden bij jou thuis afgeleverd, zodat je kunt genieten van jouw nieuwste aanwinst.

Wil je jouw planten graag zelf afhalen? Dat kan! Wanneer je ervoor kiest om zelf jouw planten af te halen, krijg je van ons 15% korting op jouw bestelling!

Vragen over het online kopen van de taxus haag?

Heb je nog vragen over het kopen van taxus haagplant? Neem dan gerust contact met ons op. Nog meer weten over taxushagen? Wij geven extra informatie en verzorgingstips per plantensoort op onze blog-, Twitter-, Instagram- en Facebookpagina.

Taxus video

Is de taxus toch niet voor jou? Kijk dan eens bij de beuklaurier of de klimop!

FAQ - Veelgestelde vragen over de taxus

Wat is de beste tijd om taxus te planten?

De beste tijd om de taxus met kluit te planten, is in de maanden september/ oktober tot mei. taxus in pot kan nagenoeg het hele jaar door geplant worden. Uitzonderingen hierop zijn extreme weersomstandigheden.

Hoe giftig is de taxus?

De taxus is niet eetbaar en is zelfs giftig voor mens en dier, wanneer zij onderdelen van deze plant consumeren (denk hierbij aan de naalden of de bessen). Houd hierbij vooral rekening met vee en paarden. Alle taxussoorten bevatten taxine. Taxine is de giftige substantie die afkomstig is uit de taxus. De taxus is zelfs vernoemd naar deze stof.

Vermoed je een taxus vergiftiging bij iemand? Wacht niet af en bel meteen de huisarts of de dierenarts wanneer het een dier betreft.

Hoe moet ik de taxus snoeien?

Taxushagen zijn door de langzame groeisnelheid relatief onderhoudsarm. Normaal gesproken is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende om de haag in vorm te houden. Veel tuinders kiezen er echter voor om haar 2 keer per jaar terug te snoeien. Een extra snoeibeurt bevordert de vertakking, zodat de plant voller wordt. Een taxus knippen doe je het beste tussen april/ mei en september. Bij voorkeur niet later dan september, om eventuele vorstschade door het snoeien te voorkomen.

Hoe moet ik de taxus bemesten?

Wij adviseren je om de haagplant minstens 1 keer per jaar te bemesten. Nog beter is het om ook te bemesten vlak voordat je gaat snoeien, dat betekent dan 2 keer per jaar. In deze perioden heeft de plant de meeste behoefte aan voedingsstoffen. Gebruik hiervoor organische meststoffen, zoals Coniferen- en taxusmest. De werking hiervan heeft een langere werkingsduur, waardoor de nieuwe groei van de taxushaag (de jonge uitlopers) er optimaal van profiteert.

Verdeel de mestkorrels gelijkmatig over de aarde rondom de taxushaag. Meng de korrels door de bovenste grondlaag. Dit doe je bijvoorbeeld met een hark. Geef de haag daarna water, zodat de voedingsstoffen in de korrels sneller door de grond wordt opgenomen.

Hoeveel taxus per strekkende meter?

Wil je graag een taxushaag planten, maar heb je geen idee hoeveel afstand je tussen de planten moet bewaren? Gardline helpt! Wij hebben speciaal voor jou een tabel opgemaakt, die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Het is mogelijk om af te wijken van onderstaand advies. Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen.

Taxushaag hoogte (cm) Aantal planten per meter (ong.)
30-40 5
40-50 4 à 5
50-60 4 à 5
60-80 3 à 3,5
80-100 3 à 3,5
100-120 2,5 à 3
120-140 2,5
140-160 2,5
160-180 2 à 2,5
180-200 2

Heeft taxus zon nodig?

De taxus heeft geen harde eisen als we over de standplaats praten. De plant groeit zowel in de zon, halfschaduw of schaduw. De taxus heeft dus niet perse zon nodig, maar stelt (een beetje) zon wel op prijs.

Waar kan een taxus niet tegen?

Te veel water kan de taxus niet tegen. De conifeer verdraagt een langdurige natte grond erg slecht. Het wortelgoed van de taxus is hier niet goed tegen bestand.  

Kan een taxus lang zonder water?

Een taxus is, net zoals alle andere planten, een levend iets. Net zoals mensen en dieren, hebben ook planten water nodig om te overleven. Zorg er dus voor dat je – vooral tijdens warme en droge periodes – dit niet overslaat! Ook is het belangrijk om de taxus in de periode na de aanplanting genoeg water te geven.

Hoe krijg je een volle taxushaag?

Door de haag te bemesten, snoeien en – indien nodig - te bewateren. Snoei en bemest de haag 1 tot 2 keer per jaar. Door het snoeien, bevorder je de aanmaak van nieuwe takken in de haag. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je een prachtige dichte heg in de tuin krijgt.

Gardline | Logo Gardline
Taxus kopen | Gardline

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5