incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
De beste standplaats voor de Thuja occidentalis Brabant

De beste standplaats voor de Thuja occidentalis Brabant

Levensboom Thuja Brabant kopen

De Thuja occidentalis Brabant is een van de meest populaire en sterkste groenblijvende hagen. Dat is niet zo gek, want wist je bijvoorbeeld dat deze prachtige conifeer snel groeit en dus snel zichtdicht is? Een ideale haagplant dus! Hoewel de Thuja Brabant weinig onderhoud vergt en niet een veeleisende plant is, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Zo wil je natuurlijk voorkomen dat jouw Thuja bruin wordt of dat je hem op een verkeerde plek plant. Dit kun je voorkomen door je Thujahaag de beste standplaats te geven.

Waar groeit de Thuja occidentalis Brabant goed?

Doordat de gekweekte Thuja occidentalis Brabant - Westerse Levensboom Brabant - zijn oorsprong in Europa heeft, groeit hij uitstekend in ons klimaat. De haagplant is winterhard en vorstbestendig. Daarnaast heeft de haag ook een hoge weerbaarheid tegen de (harde) wind. De Levensboom Brabant kan temperaturen tot ca. -25 °C verdragen. Wil je graag meer weten over de groei en hoogtes van de Thuja occidentalis Brabant? Lees dan ook eens ons artikel over de groei van de Thuja Brabant.

De beste grondsoort voor de Thuja Brabant

De Levensboom Brabant is een sterkte conifeer die op verschillende grondsoorten kan groeien. Er zijn maar weinig bodemsoorten waar de Thuja Brabant liever niet groeit. Wel heeft deze plant een voorkeur voor een grond die niet te veel klei bevat. De plant kan langdurige nattigheid namelijk niet waarderen, en leemachtige bodems houden dit vaak langere tijd vast. Daarentegen houdt de plant ook niet van langdurige droge periodes.

De Thuja zal het op prijs stellen wanneer de standplaats in een goed doorlaatbare bodem is met voldoende voedingsstoffen. Weet je niet wat de huidige status is van jouw tuingrond? Laat dan je bodem testen. Door middel van het uitvoeren van een grondtest, weet je precies hoe voedzaam de bodem is voor jouw tuinplanten. Bevat de tuin niet voldoende voedingsstoffen? Geen probleem. Dit is vaak goed op te lossen door gebruik te maken van (organische) bemesting.

Thuja | Thuja Brabant | Standplaats Thuja

Wat te doen tegen een bruin wordende conifeer?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom een Thujahaag bruin wordt. Eén van deze redenen is droogte. Wanneer het in de zomer een langere tijd niet regent, is het dus van belang om jouw haag zelf te bewateren.

Een andere mogelijke oorzaak van een bruine conifeer is een magnesium tekort. Magnesium is een van de voedingsstoffen die een haag nodig heeft. Wanneer de Thuja een gebrek aan magnesium heeft, is het mogelijk dat er bruine plekken in de haag ontstaan. Bruine plekken als een gevolg van een tekort aan magnesium herken je aan de plaats van deze plekken. Deze bruine plekken bevinden zich namelijk vooral onderin en in het midden van de plant. Om deze bruine plekken in jouw haag tegen te gaan, kun je de Thuja bemesten met minerale korrels. Om te voorkomen dat jouw haag weer opnieuw bruin wordt, kun je het beste jouw conifeer met regelmaat bemesten

De beste standplaats van de Thuja Brabant

Zoals eerder aangegeven, is de Thuja Brabant niet veeleisend als het om de standplaats gaat. De conifeer groeit goed op een zonnige plek, in de halfschaduw en ook op schaduwrijke plekken. Echter, een standplaats in de buurt van grote bomen waardeert hij niet.

Ook als het om de grondsoort gaat, zijn de eisen van deze haagplanten gering. Het beste groeit de Thujaconifeer in een normale, voedzame grond. Bij het planten van de Thuja Brabant kun je de grond eventueel goed mengen met tuinturf. Let erop dat de grond niet te kleiachtig of juist te droog is. Daarnaast raden wij ook aan om de conifeer eens per jaar te bemesten. Dit kun je doen met bijvoorbeeld coniferenmest. Door de coniferen te bemesten met coniferenmest, stimuleer je de ontwikkeling en de algehele gezondheid van jouw conifeer.

Standplaats Thuja Brabant | Gardline Blog

De Thuja Brabant in zowel grote als kleine tuinen

De Thuja Brabant is de perfecte conifeer in zowel grote als kleine tuinen. Hij is namelijk goed snoeiverdraagzaam, waardoor men zelf de grootte en hoogte van deze plant kan bepalen. Zorg er alleen wel voor dat deze Westerse levensboom Brabant niet te ver wordt teruggesnoeid. Wanneer de plant tot op het oude hout wordt teruggesnoeid, zal hij hier niet van herstellen en creëer je kale plekken in jouw haag.

In de meeste tuinen wordt de Thuja Brabant gebruikt als haagconifeer. Wordt de Thujahaag regelmatig gesnoeid, dan biedt hij op korte termijn een strakke, dichte coniferenhaag. Als de Thuja occidentalis Brabant niet gesnoeid wordt, groeit hij tot een kegelvormige boom van mogelijk 15 tot 20 meter.

Tuintips van Gardline

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kan genieten van jouw haag, is onderhoud van de plant noodzakelijk. Het team van Gardline geeft je graag een aantal tips.

  • Het eerste jaar na het planten van de Thuja raden wij aan 2 à 3 keer per week ’s avonds de coniferen water te geven. In de zomerperiode bij warm weer nagenoeg dagelijks en in de winter is het afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die is gevallen. In een later stadium blijft het tijdens droge perioden essentieel om de conifeer voldoende water te geven.
  • Het is belangrijk dat het gebied rondom de coniferenhaag onkruidvrij is. Onkruid belemmert de groei van de Thuja Brabant.
  • Plant de conifeer bij voorkeur niet in de buurt van grote bomen. 

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens de kenmerken van de Thuja Brabant.

Logo Gardline | Thuja Brabant standplaats

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5