incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Thuja occidentalis Brabant herkomst

Thuja occidentalis Brabant herkomst

Levensboom Thuja Brabant kopen | Gardline

De haagplant Thuja Brabant is onder verschillende namen bekend. De Westerse benamingen zijn Westerse Levensboom Brabant of wel Levensboom Brabant. De botanische naam van deze conifeer luidt Thuja occidentalis Brabant. Maar waar komt deze bijzondere haagplant nou oorspronkelijk vandaag en wat is het verhaal achter deze conifeer?

De herkomst van de Thuja

De herkomst van de Thuja Brabant ligt in Oost-Canada, Noord-Amerika en Azië. Daar groeit deze zeer bekende conifeer uit tot een gigantische boom. Veel te groot voor een traditionele Westerse tuin.

Van de Thujabomen zijn veel verschillende soorten gekweekt. De type Thuja occidentalis stamt af van de Amerikaanse soorten. Occidentalis betekent "uit het Westen". Zoals de naam al aangeeft, heeft de conifeer Thuja occidentalis Brabant zijn oorsprong in de Nederlandse provincie Brabant en de noordelijke regio’s van België.

De Thuja plant is een plant met een bijzonder verhaal. De naam Thuja is afgeleid van het Griekse "thuo". Dit betekent offeren. Er werd namelijk ontdekt dat deze conifeer een aangename geur verspreidt, wanneer hij wordt verbrand. Dit is een heel specifieke geur. Hierdoor werd de Thuja conifeer vaak gebruikt bij offerrituelen.

Herkomst van de Thuja | Gardline

Het gebruik van de Thuja

Naast dat deze haag de naam Thuja draagt, wordt de boom ook wel "Levensboom" genoemd. De naam Levensboom heeft een geneeskundige lading. Uit de schors, twijgen en bladeren van deze boom worden namelijk etherische oliën gewonnen. Deze oliën worden gebruikt in medicijnen en parfums. In de 16e eeuw werd er namelijk door een Franse ontdekkingsreiziger Cartier ontdekt dat de oliën van de Thujahaag als geneesmiddel tegen scheurbuik kon worden ingezet. Vandaar de bijnaam Levensboom.

Bovendien was de Thuja-boom ook erg gewild bij indianen. De reden hiervoor is omdat er goede houten gereedschappen, kano’s en totempalen uit deze boom gemaakt konden worden.

Zoals hierboven al vermeld is, werd er ontdekt dat de Thuja scheurbuik genas. Dit komt omdat er veel vitamine C in de bladeren zit. De oliën in deze boom worden op veel verschillende manieren ingezet:

  • Ontsmettingsmiddel;
  • Reinigingsmiddel;
  • Haarverzorgingsmiddel;
  • Zalf;
  • Huisspray;
  • Insecticide;
  • Zeep.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens "De kenmerken van de Thuja occidentalis Brabant".

Thuja Brabant herkomst | Gardline blog

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5