• check_circleBehulpzaam en persoonlijk contact
  • check_circleAangroeigarantie
  • check_circleFrisse planten van topkwaliteit
  • check_circleGratis bezorging
  • check_circleKlanten beoordelen ons met 5 / 5

Suchen im Blog

Thuja occidentalis Brabant planten

Thuja occidentalis Brabant planten

Levensboom Thuja Brabant kopen | Gardline

Wanneer je eindelijk een keuze hebt gemaakt tussen alle verschillende conifeerbomen en de Thuja occidentalis Brabant, ook wel de Westerse Levensboom Brabant genoemd, hebt gekozen, is het wachten op de levering. Zodra de leveringsdag is aangebroken, kun je bijna van jouw Thujahaag genieten. Uiteraard wil je dat jouw Thujahaag zo lang mogelijk meegaat. 

Om jouw Thuja een goede start te geven, zorgt Gardline ervoor dat deze groenblijvende haagplanten intensief worden verzorgd gedurende het groeiproces bij de boomkwekerij. Dit is ook een van de redenen dat wij van Gardline een langere levensduur en aangroeigarantie op de Thuja garanderen. Op het moment dat de haagplant bij je thuis bezorgd is, is het jouw taak om de goede verzorging van de conifeer voort te zetten. Wil je meer weten over de aanplanting van deze haag? Lees dan snel verder!

De Thuja occidentalis Brabant, oftewel de Westerse Levensboom Brabant

De Westerse Levensboom Brabant is een veelvoorkomende haagplant die je in tuinen door heel Europa en zelfs in Noord-Amerika terugvindt. Gezien de eigenschappen van deze boom, is dat niet zo gek. De Thuja occ. Brabant is namelijk wintervast en ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Daarnaast blijft deze haagplant gedurende de winter ook nog eens groen. De haag is verkrijgbaar in verschillende hoogtes, waardoor er voor iedereen een geschikte grootte beschikbaar is. Door de compacte groei biedt deze haag jou meer dan genoeg privacy, zodat je optimaal kunt genieten in jouw tuin!

Waar moet ik de Thuja Brabant planten?

Zoals in de vorige alinea besproken, is het duidelijk dat de Levensboom Brabant een makkelijk te onderhouden plant is. Hij vraagt niet veel aandacht in onderhoud, maar ook in de standplaats is deze haag niet veeleisend. De haag kan zich prima redden op een schaduwrijke plek, in de halfschaduw en ook op zonnige plekken is hij al gauw tevreden. Lees hier meer informatie over de standplaats van de Thuja Brabant haagplant.

Planten van de Thuja Brabant | Gardline | Blog

Wanneer moet ik de Thuja Brabant planten?

Het planten van de conifeer Thuja occ. Brabant kan vanaf medio à eind september tot ongeveer de maand mei à begin juni plaatsvinden. De in pot gekweekte Thuja Brabant kan het gehele jaar geplant worden. Wij adviseren de haagplant niet te planten tijdens extreme vorst, langdurige natte omstandigheden en hitte. De beste tijd om de Thuja Brabant te planten is het najaar of vroeg in het voorjaar. De conifeer groeit dan niet en is in zijn rustperiode; in deze periode gebruikt hij zijn energie ten behoeve van het wortelen.

De Thuja plant je bij voorkeur daags na ontvangst in de grond. Mocht je niet direct in de gelegenheid zijn om kort na ontvangst deze groenblijvende conifeer te planten, zet hem dan tijdelijk op een windbeschutte plek. Hierdoor droogt de wortel van de Thuja Brabant niet uit. Wacht niet langer dan 3 tot 4 dagen met het planten van de conifeer.

Hoe moet ik de Thuja Brabant planten?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel dus eerst alle benodigde informatie en tuingereedschap voordat je aan de slag gaat. Om de conifeer te planten, adviseren wij goed tuingereedschap te gebruiken. Denk hierbij aan een schop, een tuinkrabber, een hark, goede werkhandschoenen en een waterslang met sproeier.

Wanneer de kluit van de Thuja conifeer nog van een net is voorzien, kan deze gewoonweg in de grond worden geplaatst. Het is niet nodig om het net te verwijderen, want deze kan gewoon in de grond blijven zitten. De wortels van de Thuja occidentalis Brabant groeien door het net en op den duur rot het net geheel weg. Bij het planten van de in pot gekweekte Thuja Brabant moet de pot voorzichtig van de kluit worden afgeschoven. Niet ineens trekken, doordat dan de kluit van de conifeer door midden kan breken. 

Het planten van een coniferenhaag

Wij adviseren om het gat gemiddeld genomen ongeveer 10 tot 20 centimeter groter dan de kluit te maken. Maak de grond erom heen los en verbeter het met een voedingsstof. Tuinturf is voor de Thuja conifeer een goede meststof. Meng de tuinturf goed door de bestaande grond. Zorg dat het gat groot genoeg blijft om daarin de Thuja Brabant te planten. Het aantal coniferen per meter is afhankelijk van de grootte ervan. In onze webshop hebben wij bij elke grootte van de Thuja Brabant de plantafstand vermeld.

Als je van plan bent om de conifeer als Thujahaag te gebruiken, dan span je langs de gewenste lijn een touw en graaf je hier een lange sleuf langs. Middels het touw plant je de Thuja Brabant coniferen in een rechte haag. Verdeel daarna de coniferen op de gewenste plek en plant ze in het gat. Vul het gat of de sleuf met de grond. Druk tot slot de aarde rondom de haag stevig aan.

Haagplanten aanplanten | Coniferen | Geul/sleuf graven | touwtje spannen | Gardline

Hoeveel Thuja Brabant per meter planten?

Je wilt natuurlijk dat jouw geplante coniferen uiteindelijk resulteren in een prachtige haag die jou alle privacy geven. Je wilt natuurlijk niet dat de ruimte tussen de coniferen te groot is en er allemaal gaten ontstaan of andersom, de ruimte is te smal en de coniferen zitten elkaar in de weg en kunnen niet goed groeien. Het aantal haagplanten dat je per strekkende meter moet planten, is natuurlijk afhankelijk van het type plant en van de hoogte. Voor de Thuja Brabant hebben wij een speciaal voor jou een tabel samengesteld, waarin je in één oogopslag ziet wat de plantafstand is voor jouw Thuja Brabant:

Hoogte plant (cm) Plantafstand (ca.)
60 - 80 3,5 planten per meter
80 - 100 3 - 3,5 planten per meter
100 - 120 3 planten per meter
120 - 140 2,5 - 3 planten per meter
140 - 160 2,5 planten per meter
160 - 180 2 - 2,5 planten per meter
180 - 200 2 planten per meter
200 - 225 2 planten per meter

In het begin zal het lijken alsof er te veel ruimte tussen de planten zijn, maar met de tijd zal het tegendeel bewezen worden. Coniferen zijn haagplanten die redelijk snel groeien, waardoor jouw haag binnen de kortste tijd is dichtgegroeid.

Tuintips van Gardline

Voor het planten van een coniferenhaag hebben wij een aantal tuintips die het aanplanten een stuk makkelijker maken. Team Gardline deelt deze tips graag met jou!

  • Nadat de conifeer geplant is, is het raadzaam ongeveer 3 à 5 centimeter van de toppen van de haagplant af te snoeien. Dit klinkt misschien vreemd, maar hierdoor wordt de coniferenhaag sneller zichtdicht.
  • Het eerste jaar na het planten van de Thuja raden wij aan 2 à 3 keer per week ’s avonds de coniferen water te geven. In de zomerperiode bij warm weer nagenoeg dagelijks en in de winter is het afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die is gevallen. In een later stadium blijft het tijdens droge perioden essentieel om de conifeer voldoende water te geven.
  • Het is belangrijk dat get gebied rondom de coniferenhaag onkruidvrij is. Onkruid belemmert de groei van de Thuja Brabant.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens over Het bemesten van de Thuja occidentalis Brabant of over de kenmerken van de Thuja occidentalis Brabant.

NL logo Gardline | Blog | Aanplanten Thuja Brabant

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5