incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
De kenmerken van de Thuja occidentalis Brabant

De kenmerken van de Thuja occidentalis Brabant

Ben je er nog niet helemaal uit welke haagplant of welke Thujahaag het beste bij jou past en aan jouw wensen voldoet? Dan is het wellicht een goed idee om de kenmerken van deze planten goed door te nemen en te vergelijken. Krijg in dit artikel een beknopt antwoord op vragen als: Hoe hoog wordt de Thuja Brabant? Wat is de beste standplaats? En nog veel meer! 

Levensboom Thuja Brabant kopen | Gardline

Eigenschappen van de Thuja Brabant conifeer

De Thuja Brabant is een van de meest populaire hagen. In Nederland wordt deze haagplant ook wel Westerse Levensboom Brabant genoemd. De Botanische, ofwel Latijnse naam van deze plant is: Thuja occidentalis Brabant. De Thuja Brabant is een plant die uitstekend geschikt is om als scheiding te gebruiken in vorm van een heg/ haagplant, maar kan ook als solitaire plant in de tuin prachtig schitteren.

De plant heeft prachtige groene naalden; in het voorjaar frisgroen, in de zomer heldergroen en in de winter hebben de groene naalden bronzen tot bruine uiteinden. Meer weten over het blad van de Thuja Brabant? Klik dan hier.

Grootte en groei van de Thuja Brabant

De Thuja Brabant behoort tot de middelgrote conifeersoorten en kan een maximale hoogte bereiken van 15 à 20 meter. De haagplant is bij Gardline verkrijgbaar in verschillende groottes:

Kluit In pot

Met een jaarlijkse groei tussen de 25 en 30 cm, behoort de Levensboom Brabant tot de snelgroeiende planten. Daarnaast is ze een breed groeiende haagplant, waardoor de Thuja-haag zeer dicht groeit.

Thuja Brabant | Detail | Gardline

Grondsoort en standplaats van de Levensboom Brabant

De Conifeer is niet veeleisend wanneer het gaat over grondsoort of standplaats. Deze haagconifeer kan op bijna elke grondsoort geplant worden. Plant hem bij voorkeur in een normale, voedzame aarde. Een kleiachtige grond of aanplanten in de buurt van bomen bemoeilijkt de groei van de Thujahaag.

Het maakt de haag niet veel uit waar hij geplant wordt. Dit kan in de schaduw, halfschaduw en zelf in de zon. Deze haagconifeer kan er allemaal tegen.

Is de Thuja Brabant winterhard?

Ja, de Thuja Brabant is zeer winterhard. De Conifeer is wind- en stadklimaatbestendig. Deze coniferen kunnen zelfs tegen vorst tot een temperatuur van maar liefst 25 °C. Daarnaast is de Thuja Brabant groenblijvend. Dit houdt in dat de haag gedurende de hele winter groen blijft en dat de naalden er niet afvallen.

Wanneer kan je het beste de Thuja Brabant planten?

Afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen kluitplanten van de Thuja Brabant conifeer vanaf midden/ eind september tot de maand mei/ begin juni worden geplant. In pot gekweekte Coniferen kunnen het hele jaar door geplant worden. Uitzonderingen zijn extreme vorst, langdurige natte omstandigheden en hitte.

Wil je meer weten over het planten van de Thuja occidentalis Brabant? Klik dan hier!

De Levensboom Brabant onderhouden

De Thuja Brabant is een zeer onderhoudsvriendelijke haagplant. Dit houdt in dat je er niet vaak mee bezig moet zijn. Je geeft de plant enkel tijdens droge perioden water (en iets meer water in de periode na het aanplanten). Het is het beste om de plant twee keer per jaar te snoeien en één keer per jaar te bemesten met coniferenmest of koemestkorrel. 

Thuja | Levensboom Brabant | Thuja | Gardline

Voordelen van de Thuja occidentalis Brabant haag

  • Snelgroeiende conifeer
  • Dichtbegroeid
  • Winterhard
  • Groenblijvend - biedt privacy in je tuin
  • Eenvoudig in het onderhoud

Nadelen van de Thuja-haag

  • Gevoelig voor langdurige droogte
  • Kan niet goed tegen een kleiachtige bodem
  • Verdraagt geen terugsnoei tot op de stam

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens de kenmerken van onze andere Thuja haagconiferen:

NL logo Gardline | In 6 stappen jouw Thuja heg snoeien

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5