• check_circleBehulpzaam en persoonlijk contact
 • check_circleAangroeigarantie
 • check_circleFrisse planten van topkwaliteit
 • check_circleGratis bezorging
 • check_circleKlanten beoordelen ons met 5 / 5

Suchen im Blog

De groei van de Thuja occidentalis Brabant

De groei van de Thuja occidentalis Brabant

De Thuja Brabant behoort tot een middelgrote conifeer. Het is een zeer populaire haagplant, omdat de Thuja erg vorstbestendig is en ook nog eens groenblijvend. Er wordt over de Thuja Brabant gezegd dat het een snelgroeiende haag is. Doordat deze snel groeit, is de conifeer erg geschikt om als haagplant te gebruiken. De Thujahaag zal relatief snel zichtdicht zijn en mensen de privacy geven die ze wensen. Maar hoe snel groeit deze plant nou precies en hoe hoog wordt een Thuja Brabant? En misschien nog wel het belangrijkst; hoe creëer je een volle haag?

Welke hoogtes zijn er verkrijgbaar?

De hoogte van jouw Thuja conifeer is afhankelijk van het soort. Er zijn veel verschillende soorten Thujahagen verkrijgbaar. Binnen de verschillende conifeersoorten, heb je bij Gardline de keuze uit verschillende soorten en maten van de Thuja Brabant. Ook kun je bij ons kiezen of je graag een plant met kluit wilt of toch de voorkeur geeft aan een plant in pot. Daarnaast heb je bij ons de keuze in Thuja Brabant haagplanten in de verschillende hoogtes:

 • 60 - 80 cm
 • 80 - 100 cm
 • 100 - 120 cm
 • 120 - 140 cm
 • 140 - 160 cm
 • 160 - 180 cm
 • 180 - 200 cm
 • 200 - 225 cm

Door dit grote verschil in formaat, is er voor ieders een haagplant die aan de wensen voldoet. Of je nu een Thuja haag wilt van 175 cm, van 2 meter of zelfs van 3 meter, met de Brabant is dit mogelijk. Wil je een grote Thujahaag in maatje XXL? Wellicht is de Reuzenlevensboom Thuja plicata Martin dan wat voor jou.

Hoogte Thuja | Hoe hoog wordt een Thuja | Gardline

Hoe hoog wordt een Thuja?

De maximale hoogte van een Thuja haag is afhankelijk van het type. De Thuja plicata Martin wordt bijvoorbeeld niet voor niets de Reuzenlevensboom genoemd, terwijl de Thuja Brabant onder de middelgrote conifeersoorten valt. Daarnaast is er ook nog verschil in een maximale hoogte van een Thuja Brabant als solitaire conifeer en de maximale grootte van een zichtdichte haag. De Thuja Brabant kan – ongesnoeid – wel een hoogte van 10-15 meter bereiken. Dit is vaak een solitaire plant en groeit in dat geval niet als haag.

Hoe snel groeit de Thuja Brabant?

De Thuja 'Brabant' valt onder de snelgroeiende conifeersoort. Maar wat is dan precies snelgroeiend? Hoe snel deze conifeer per jaar groeit, is allereerst afhankelijk van meerdere factoren:

 1. Hoe wordt de haagplant verzorgd? Denk hierbij aan bewatering, snoeiwijze en bemesting;
 2. Waar is de conifeer geplant? Zijn er grote bomen in de buurt of is de conifeer omringd door veel onkruid?;
 3. Wat zijn de weersverwachtingen van aankomend of afgelopen jaar? Wellicht een factor waar je zelf niet veel invloed op kunt uitoefenen, maar die wel belangrijk is om rekening mee te houden bij de groei.

De groei per jaar van jouw Thuja haag kan door bovengenoemde factoren variëren van 25 cm tot en met wel 40 cm. Naast deze groei in de hoogte, is deze plant ook een breed groeiende conifeer. Heb je de voorkeur voor een iets langzamer groeiende Thujasoort? Wellicht past de Thuja occidentalis Smaragd wat beter bij jouw wensen. 

Hoe creëer ik een volle, snelgroeiende haag?

Wanneer je ervoor hebt gekozen om de Thuja Brabant aan te schaffen als haagplant, is het taak hem goed te onderhouden. Dit doe je door de plant regelmatig te bewateren, bemesten en te snoeien. De Thuja houdt niet van langdurige wateroverlast, maar ook niet van aanhoudende droge periodes. Het bemesten van de Thuja kun je 1 of 2 keer per jaar doen. Hoe vaak je jouw plant moet bemesten, is afhankelijk van verschillende factoren. Lees hier hoe je jouw thuja het beste kunt voorzien van water en bemesting.

Je wilt natuurlijk dat jouw haagplant zich optimaal ontwikkelt en goed groeit, zowel in de lengte als breedte. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als je wilt dat jouw Westerse Levensboom goed en zichtdicht groeit, kun je het beste na het aanplanten jouw Thuja Brabant wat terugsnoeien. Allereerst is het belangrijk dat je weet tot hoever je mag snoeien. Let op dat je nooit tot in het oude hout snoeit. Dit is funest voor de groei van jouw haag, want de conifeer zal niet meer groeien op deze plekken. Hierdoor ontstaan er kale stukken in jouw haag. Dus niet verder terugsnoeien tot het groen. Houdt ca. 5 centimeter aan. 

Daarnaast is het belangrijk dat je - na het planten van jouw nieuw haag - de bovenkant (max. 3 à 5 cm) meeneemt met de snoeibeurt. Hierdoor ontstaan er meer vertakkingen, wat sneller resulteert in een dichte haag. Met jonge haagconiferen is het van belang dat je de heg schuin snoeit. Zorg ervoor dat de bovenkant van de haag wat smaller is dan de onderkant. De haag zal dan overal evenveel zon krijgen en goed vol en dicht groeien.

Wil je meer weten over het snoeien van jouw Thujahaag? Wij hebben speciaal voor jou een stappenplan samengesteld, zodat jij in 6 stappen de snoeibeurt van jouw haag op een juiste wijze hebt voltooid.

Snelgroeiende haag | Haagplant | Thuja | Gardline

Wat zijn de nadelen van een snelgroeiende haag?

Een snelgroeiende haagplant heeft natuurlijk vele voordelen. Zo bereikt een snelgroeiende plant sneller de beoogde hoogte en zullen ze sneller de gewenste privacy in de tuin geven. Ideaal dus!

Echter, zullen er ook mensen zijn voor wie een snelgroeiende haag iets minder geschikt is. Een heg die namelijk snel groeit, zal meer verzorging en onderhoud nodig hebben dan een haag die langzaam groeit. Indien de plant niet tijdig onderhouden wordt, zal deze een minder strakke en dichte haag vormen. Daarnaast heeft de Thuja enkele ‘eisen’ als het om snoeien gaat. Wanneer je de plant verkeerd snoeit, zal de plant hier niet meer van herstellen.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens ‘Het planten van de Thuja occidentalis Brabant’ of ‘De Thuja occidentalis Brabant bemesten’.

NL logo Gardline | In 6 stappen jouw Thuja heg snoeien

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5