incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
In 6 stappen jouw Thuja occidentalis Brabant heg snoeien

In 6 stappen jouw Thuja occidentalis Brabant heg snoeien

Levensboom Thuja Brabant kopen | Gardline

Wanneer je eindelijk een keuze hebt gemaakt tussen alle verschillende conifeerbomen en de Westerse Levensboom Brabant, ook wel de Thuja occidentalis Brabant genoemd, hebt gekozen, kun je er bijna van genieten! Nadat je jouw conifeer hebt geplant, wil je natuurlijk dat jouw Thujahaag zo lang mogelijk meegaat. Om jouw Thuja een goede start te geven, zorgt Gardline ervoor dat deze groenblijvende haagplanten intensief worden verzorgd gedurende het groeiproces bij de boomkwekerij. Dit is ook een van de redenen dat wij van Gardline een langere levensduur en aangroeigarantie op de Thuja garanderen. Op het moment dat de haagplant bij je thuis geleverd is, is het jouw taak om de goede verzorging van de conifeer voort te zetten. Gelukkig is de Thuja occ. Brabant winterhard en daarnaast vraagt hij ook nog eens weinig in onderhoud! Heb je jouw conifeer een beetje verwaarloosd of is het gewoon weer tijd voor een goeie snoeibeurt? Lees dan onderstaand stappenplan!

Thuja | Thuja snoeien | Gardline

Stappenplan voor het snoeien van jouw Thuja Brabant heg

Thuja haag snoeien? Om ervoor de zorgen dat je deze taak zo efficiënt en goed mogelijk uitvoert, hebben wij een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: Heb je jouw haag al bemest?

Zo nee, dan raden we aan om je haag te bemesten vóór het snoeien. Door eerst te bemesten, stimuleer je de uitloop van nieuwe scheuten. Het gebruik van de juiste bemesting en een goede bodem zijn erg belangrijk voor de groei van coniferen. Door regelmatig te bemesten, voorkomt men dat haagplanten kale plekken krijgen of geelbruin verkleuren. Reden genoeg om je heg dus te bemesten en in goede gezondheid te houden. Hoe je jouw Thuja Brabant het beste kunt bemesten en bewateren lees je hier.

Stap 2: Snoei jouw haag in de juiste periode

Niet geheel onbelangrijk: in welke maand moet ik mijn Thuja Brabant haag snoeien? Om een strakke Thujahaag te creëren, adviseren wij om jaarlijks twee maal jouw haag te snoeien:

  • De eerste keer in mei of voor 21 juni. 
  • De tweede keer in augustus of september

Je kunt de Levensboom Brabant beter niet na september snoeien, omdat dit de kans vergroot op schade door vorst.

Stap 3: Controleer de weersverwachting

Thuja snoeien Het is geen goed idee om de haagplant op warme en zonnige dagen te snoeien. De kans bestaat namelijk dat het loof verbrand. Mocht je toch graag of kun je niet anders dan op een zonnige of warme dag je heg knippen, kies er dan voor om dit in de avonduren te doen.

Een beter idee is om de Levensboom Brabant op een bewolkte dag te snoeien, bij voorkeur na een regenachtige dag. De reden hiervoor is omdat natte takken makkelijker zijn om door te knippen dan droge takken. 

Haagplant snoeien | Weersverwachting controleren | Gardline 

Stap 4: Een goede voorbereiding is het halve werk

Controleer hoe lang de heg is die je moet snoeien en of je alles daarvoor in huis hebt. Heb je een heggenschaar? Moet je een grote heg knippen? Dan kan het fijner zijn en veel tijd schelen om hier een elektrische heggenschaar voor te gebruiken. Het is belangrijk dat de (elektrische) heggenschaar scherp en schoon is. Met een schone heggenschaar beperk je de kans op rafelige snoeiwonden en ziektes. Door gebruik de maken van een scherpe heggenschaar, zullen de nette snoeiwonden sneller dichtgroeien. Snoeiwonden, ook wel snijwonden genoemd, vormen een extra belasting voor jouw plant. De haag verliest namelijk vocht en deze wonden kunnen een opening zijn voor eventuele plantenziektes.

Daarbij is het natuurlijk ook handig om te controleren of er nog genoeg ruimte is in de container. Het zou immers jammer zijn als je een hele haag hebt gesnoeid en de rommel niet kwijt kan. Controleer daarnaast of je het volgende tuingereedschap (nodig) hebt:

  • Bemesting (indien dit niet eerder al is gedaan);
  • (Elektrische) heggenschaar;
  • Grote of kleine hark;
  • Bezem;
  • Een lege container.

Stap 5: Begin met (voorzichtig) snoeien!

Let op dat je NOOIT te ver tot in het oude hout snoeit. De heg zal hiervan niet herstellen en er zullen geen nieuwe bladeren groeien. Dus niet verder terugsnoeien tot het groen. Houdt 5 a 10 centimeter aan. Daarnaast is het belangrijk dat je, zeker wanneer je haagplanten nog redelijk jong zijn, de bovenkant (max. 3 à 5 cm) meeneemt. Hierdoor komt er meer vertakking , waardoor de haag sneller blikdicht zal worden. 

Met jonge haagconiferen is het ook erg belangrijk dat je de heg scheef scheert. De bovenkant moet namelijk smaller zijn dan de onderkant (denk hierbij aan de vorm van een kegel). Zorg er dus voor de dat onderkant minimaal 10 cm breder is dan de bovenkant. Door dit te doen, krijgt de onderkant van de conifeer net zoveel zon als de bovenkant en zal de haag overal even goed en blikdicht groeien. Wanneer je dit niet doet, heb je de kans dat jouw conifeer aan de onderkant kaal wordt of dat er gaten ontstaan. Dit wil je natuurlijk niet.

Stap 6: Opruimen maar! 

Na het snoeien van de Thuja haag, moet er natuurlijk ook opgeruimd worden. Hark alle gesnoeide takken bij elkaar en weggooien maar. Nu je toch bezig bent met de tuin opruimen, lees dan ook meteen de stappen die horen bij het lenteklaar maken van je tuin!

Overige tips voor het snoeien van de Thuja Brabant

Wil je graag nog meer informatie over het snoeien van de Thuja Brabant lezen? Lees dan ook eens "Thuja occidentalis Brabant snoeien".

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens over "Het bemesten van haagplanten" of over "Het blad van de Thuja occidentalis Brabant blad".

NL logo Gardline | In 6 stappen jouw Thuja heg snoeien

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5