incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Lenteklaar maken van jouw tuin

Lenteklaar maken van jouw tuin

De lente staat weer voor de deur! Dit betekent dat veel mensen bezig gaan met de zogenoemde 'Grote voorjaarsschoonmaak'. Naast de grote schoonmaak binnenshuis, mag ook de tuin er weer aan geloven en onder handen genomen worden. Want wanneer het zonnetje zich weer heerlijk laat zien, wil jij toch ook kunnen genieten in je prachtig onderhouden tuin? Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en geef je tuin een tijdige voorjaarsbeurt

Waarom een voorjaarsbeurt voor de tuin?

Tijdens de winter staat de groei en het onderhoud van je tuin stil. Gedurende de winterperiode groeien bloemen, planten en het gras niet. Bovendien is het vaak te koud om uren in de tuin bezig te gaan, bestaat de kans dat de bodem is bevroren en is het gewoonweg niet het weer om in de tuin te zitten. 

Nu het voorjaar weer voor de deur staat, het zonnetje zich vaker en telkens langer laat zien, ontwaakt ook jouw tuin uit de winterslaap. Bloemen, bomen, planten en het gras begint weer groeien. Helaas, hoort ook onkruid in dit rijtje thuis. Om ervoor te zorgen dat onkruid niet de kans krijgt zich optimaal te verspreiden, is het van groot belang om hier tijdig bij te zijn. Daarnaast laten harde regenval en stormachtig weer in het najaar hun sporen achter. Hoog tijd dus om dit op te ruimen! 

Wat houdt een voorjaarsbeurt voor de tuin in?

De lente is begonnen en dit betekent: meer tijd doorbrengen in je tuin! Op je vrije dag heerlijk tot rust komen in het zonnetje in de tuin. De voorjaarsbeurt van je tuin voer je uit in maart of april. Veel mensen vragen zich af: ‘Wat doe je in het voorjaar in de tuin?’. Gardline heeft daar het antwoord op! Wij hebben hieronder speciaal voor jou een top 10 stappenplan klaargezet, zodat je precies weet waar je allemaal aan moet denken! 

1. Kalk strooien in het voorjaar?

Liever niet. Het is namelijk het beste om kalk te strooien in het najaar. Op deze manier kan de kalk gedurende de winterperiode rustig in de bodem worden opgenomen. De groei van mossen kan hierdoor effectief worden tegengegaan, waardoor je een vitaal gazon krijgt in het voorjaar. Bij extreem zure bodems, of wanneer je dit in het najaar bent vergeten te doen, kan het voorkomen dat je alsnog in het voorjaar kalk moet strooien.  

Let op: 

  • Strooi alleen kalk als je zeker weet dat de grond zuur is. Wanneer je kalk op een niet-zure bodem strooit, zal je een geel gazon krijgen. Controleer dus vooraf de PH-waarde van de bodem. Dit doe je door gebruik te maken van een bodemtest, want meten is weten!
  • Zuurminnende planten houden niet van kalk. Zij willen juist een zure bodem. Kalk verspreid zich door de bodem, dus zorg dat je bij deze planten uit te buurt blijft. Je kunt eventueel wat turf bij deze planten strooien, wanneer je aan de slag gaat met kalk.
  • Strooi geen kalk en bemesting tegelijkertijd! Kalk en bemesting gaan niet goed samen. Vandaar dat het beter is om eerder kalk te strooien. Wanneer je dit bent vergeten te doen, zorg er dan voor dat er in ieder geval 2 tot 4 weken tussen zit, voordat je bezig gaat met het bemesten van de bodem. 

Snoeien van planten | Tuinonderhoud | Gardline

2. Snoei de planten, bomen, heesters en bloemen

Ook tijdens het lenteklaar maken van je tuin is het snoeien een belangrijk onderdeel. Want als jij je planten op het juiste moment snoeit, zullen ze het hele seizoen opnieuw stralen. Je bevordert namelijk de nieuwe groei en zorgt ervoor dat je er een mooie volle bos voor terugkrijgt. Echter heeft iedere plant een andere tijd en manier van snoeien. Hier is redelijk wat kennis voor nodig. Voor het snoeien van haagplanten kun je terecht op de blogpagina van Gardline, hier staat bijvoorbeeld het snoeiadvies per haagplant voor jou beschreven.  

Controleer voor al het overige groen in je tuin wanneer de beste snoeiperiode is. Het is handig wanneer je dit opschrijft, zodat je precies weet wat, wanneer en hoe je moet snoeien. Want wanneer jij jouw planten in de juiste periode snoeit, zorg jij ervoor dat zij zo goed mogelijk kunnen groeien. 

3. Verwijder al het onkruid in je tuin

Veel mensen zullen het ermee eens zijn dat dit niet zo'n leuke klus is. Helaas moeten we er toch aan geloven: het verwijderen van onkruid. Door het lentezonnetje groeien de onkruidsoorten en zullen deze al bloemen en zaden gaan vormen. Wees verspreiding van het onkruid daarom voor en start snel met wieden van deze ongewenste gasten in de tuin. Doordat je bent begonnen met het snoeien van de planten, creëer je meer ruimte en overzicht in de tuin. Nu kun je dus alle plekken zien waar het onkruid zich schuilhoudt, zodat je het onkruid overal goed kunt verwijderen.  

De meest effectieve manier om onkruid te verwijderen is – helaas – toch echt met de hand. Op deze manier trek je het blad inclusief de wortels van het onkruid eruit. Uiteraard kun je onkruid ook met een schoffel verwijderen. Het zal alleen wel sneller terugkeren en dus vaker herhaalt moeten worden. 

4. Verwijder groene aanslag

Door achterstallig onderhoud in de tuin gedurende de winterperiode, is het terras vak groen en vies geworden. Je kunt de bestrating (opritten, paden en terrassen) schoonspuiten met een hogedrukspuit. Een andere mogelijkheid is om groene aanslag (en onkruid) te verwijderen met behulp van schoonmaakazijn, strooizout of groene Biotex.  

Meer weten over het verwijderen van groene aanslag en mos? Klik dan hier!

Gras maaien | Gazon maaien | Tuinonderhoud | Gardline

5. Maaien en verticuteren van het gazon

Wil ook jij genieten van een prachtig gazon? Dan is het hoog tijd om hier nu mee aan de slag te gaan! Het gras begint namelijk alweer te groeien van 5 à 6 graden. Het is daarom ook tijd voor de eerste maaibeurt. Een dag later kun je jouw grasmat gaan verticuteren. Hierbij verwijder je dood gras en mos. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.

6. Ruim je tuin op!

Al het snoeien en verwijderen van onkruid laat natuurlijk behoorlijk wat rommel achter. Daarnaast laten harde regenval en stormachtig weer in het najaar hun sporen achter. Hoog tijd dus om dit op te ruimen! Gooi alles weg wat los in de tuin ligt, dus alle losse bladeren, takken of ander tuinafval.

7. Zaaien en planten van voorjaarsbollen en bloemzaden

Voorjaarsbollen geven je tuin een fleurige uitstraling. Plant uitgebloeide Narcissen, Krokussen, Hyacinten, Tulpen en andere voorjaarsbloeiers die hun werk binnen in huis al hebben gedaan daarna buiten in de tuin! 

Deze zullen volgend jaar vrolijk opnieuw opkomen in de tuin. Verwijder vooral het groen van de Narcissen zodat er geen zaden zullen ontstaan. Zo blijft de energievoorraad in de bol. Ook kun je nu al veel zomerbloemzaden planten in de tuin. Zo beleef je in juni en juli al plezier aan zomerbloemen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om eenjarige planten, ook wel perkplanten genoemd, in je tuin te planten. 

8. Het bemesten van je tuin

Je tuin heeft tijdens de winterperiode best wat te verduren gehad en kan wel weer wat voeding gebruiken. Zo komt je tuin weer op kracht. Tijdens het bemesten ga je overigens niet planten bemesten, maar de grond. De bodem zit namelijk vol met bacteriën, schimmels en insecten die planten het leven zuur kunnen maken. Het bemesten van de grond draagt een groot deel bij aan het voorkomen van deze ziektes, schimmels en ongedierte. 

Voor het bemesten van de tuin heb je, net zoals dit het geval is bij het bemesten van gras, de keuze uit organische mest en kunstmest. Voordelen van organische mest zijn dat het milieuvriendelijker is en dat organische mest een langere werkingsduur heeft in vergelijking met kunstmest. 

Voedingstoffen worden langzamer afgegeven en zo krijgt de tuin over een langere periode het steuntje in de rug dat het nodig heeft tijdens de groei en bloeiperiode. Nadeel van organische mest is dat het wat duurder is qua aankoopprijs. Kunstmest heeft een snellere werking, maar is daarentegen ook sneller uitgewerkt. 

Voor het bemesten van haagplanten, hebben wij een apart artikel geschreven. Klik hier om hier meer over te lezen. 

Tuin sproeien | Tuinonderhoud en tuintips | Gardline

9. Bewateren van je tuin

Door het warme lenteweer droogt de grond snel uit. Bewater daarom de grond en planten goed. Doe dit het liefst, net als in de zomer, in de avond zodat de planten en bladeren niet kunnen verbranden. Houd hierbij natuurlijk de weersverwachtingen goed in de gaten, soms helpt de natuur je namelijk al een handje mee. 

10. Onderhoud je vijver

Heb je een vijver in de tuin? Dan is het nu de ideale tijd om ook de vijver onder handen te nemen. Naast het onkruid, komen ook de waterplanten en algen weer tot leven in het voorjaar. Bladeren die tijdens de winter in de vijver zijn gevallen, zullen zorgen voor meer overlast van draadalg. Draadalg groeit in het voorjaar eerder dan gewone waterplanten en is een veelvoorkomend probleem in de lente. Door waterplanten in de vijver te snoeien, voorkom je overlast van draadalgen, omdat de waterplanten hierdoor extra voedingsstoffen opnemen. Heb je een vijver met een waterfilter? Vergeet dan ook niet om de pompfilters schoon te maken. Bij temperaturen van 10 graden mogen eventuele vissen in de vijver ook weer gevoerd worden. 

Tip van Gardline

Houd bij het werken in de tuin altijd de weersverwachtingen goed in de gaten, voordat je begint met snoeien en ander tuingereedschap uit de schuur haalt. Het is – met name in de maanden maart en april – nog goed mogelijk dat er na een paar dagen zonnig weer ineens weer sprake van nachtvorst is.

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens het artikel De tuin bemesten: met wat, wanneer en hoe of bekijk onze Tuintips voor de maand mei

Gardline logo

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties! 

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5