• check_circleBehulpzaam en persoonlijk contact
 • check_circleAangroeigarantie
 • check_circleFrisse planten van topkwaliteit
 • check_circleGratis bezorging
 • check_circleKlanten beoordelen ons met 5 / 5

Suchen im Blog

Verwijderen van groene aanslag en mos van de tuintegels

Verwijderen van groene aanslag en mos van de tuintegels

Het voorjaar is weer begonnen! Dit betekent dat we binnen de kortste keren weer heerlijk kunnen genieten van het zonnetje in de tuin. Om ervoor te zorgen dat we in de tuin optimaal kunnen genieten van het lentezonnetje, is het tijd om de tuin te onderhouden. Een onderdeel van het tuinonderhoud is het verwijderen van groene aanslag van de tegels, muren en/of terrassen. Maar hoe maak je jouw tuintegels nou het beste schoon?

Hoe ontstaat groene aanslag?

De groene aanslag bestaat uit mossen en algen. Dit ontstaat vooral op plekken waar geen of weinig zon komt in de herfst en winter. Hoe meer water er in je tuin blijft stilstaan, hoe hoger de kans op groene aanslag in je tuin. Mossen en algen houden van natte, donkere plekjes. Vooral in de koudere maanden wordt de groene aanslag zichtbaar in je tuin. Wanneer tegels een langere periode achter elkaar vochtig blijft, krijgt de groene aanslag veel kans om te groeien. Naast dat groene aanslag en mos geen mooie uitstraling heeft, kan het ook nog eens gevaarlijk glad zijn. 

Wanneer kun je het beste groene aanslag verwijderen?

Het is allereerst natuurlijk handig om te weten wannéér je nou precies het beste je groene aanslag kunt verwijderen. De meeste mensen kiezen ervoor om de tuin in het voorjaar een onderhoudsbeurt te geven, zodat ze – wanneer het weer het toelaat – er maximaal van kunnen genieten. Een bijkomend voordeel hiervan is dat groene aanslag warmte en zon niet goed kan verdragen. Kies een droge en zonnige dag uit. In het beste geval is het de dagen erna ook nog droog weer. Anders bestaat er namelijk de kans dat de groene aanslag sneller terugkomt.

Blog | Groene aanslag en mos op tegels | Gardline

Tips om groene aanslag te verwijderen

Waar de één ervoor kiest om het terras flink te schrobben tijdens het verwijderen van groene aanslag, wil de ander zo min mogelijk moeite doen. Er zijn veel verschillende manieren om de groene aanslag te verwijderen, waarbij de ene optie net iets milieuvriendelijker of goedkoper is dan de ander. Wij geven je een aantal mogelijkheden inclusief de voor- en nadelen ervan om groene aanslag en mos te verwijderen.

1. Groene aanslag verwijderen met Groene zeep of zout

Eén van de mogelijkheden om algen in je tuin te verwijderen is met zout of met groene zeep. Wanneer je liever geen gebruik maakt van agressieve schoonmaakmiddelen, kun je hiervoor kiezen. Zout is het makkelijkst om te gebruiken. Je strooit het over de tegels en de aanslag komt goed los. Je kunt er ook voor kiezen om het zout op te lossen in lauw water. Daarnaast maakt het niet uit of je strooizout of keukenzout gebruikt. Houd bij het gebruik van zout wel rekening met je plantjes. Zout in de aarde vinden de planten niet prettig. Het doet meer kwaad dan goed voor de borders.

Met het gebruik van groene zeep krijg  je hetzelfde effect, maar voorkom je een zilte grond. Doe groene zeep in een emmer en vermeng het met water: ongeveer een kwart water en driekwart groene zeep. Dat maakt het makkelijk smeerbaar. Pak dan een bezem met harde borstel en korte haren. Je smeert de groene zeep op de tegels. Niet schrobben! Laat het een tijdje intrekken. Gooi er dan warm water overheen en het mos laat gemakkelijk los. Veeg het bij elkaar en gooi het in de groene afvalbak.

Voordelen 

 • Goedkopere methode
 • Milieuvriendelijker dan agressieve bestrijdingsmiddelen

Nadelen

 • Effect houdt minder lang aan

2. Azijn als bestrijdingsmiddel tegen mos en groene aanslag

Azijn is een ouderwets wondermiddel dat veelvuldig wordt gebruikt in het huishouden. Het is dus niet gek dat azijn ook een veelgebruikt middel bij het verwijderen van groene aanslag. Dit komt omdat de zure azijn zeer effectief werkt bij het doden van algen en mossen. Verdun het natuurazijn of schoonmaakzijn tot maximaal 1 op 1. Gebruik een plantenspuit om het oppervlak te besproeien. Laat het middel een hele dag en nacht inwerken. Veeg de volgende dag het oppervlak schoon met een zachte borstel.

Voordelen

 • Goedkopere methode
 • Onkruid tussen de tegels wordt ook meteen gedood

Nadelen

 • Effect houdt minder lang aan
 • Azijn heeft een sterke, doordringende geur 
 • Duurt wat langer voordat resultaat zichtbaar is

3. Met de hogedrukreiniger de tegels schoonmaken.

Een andere mogelijkheid om de aanslag op je tuintegels tegen te gaan is het schoonspuiten met een hogedrukreiniger. 

Met een hogedrukreiniger kun je ook prima de groene aanslag van je tuintegels verwijderen. Je hebt hiernaast geen huishoudmiddelen nodig. Houd er bij het werken met een hogedrukreiniger wel rekening mee dat je het voegzand uit de voegen van je tegels kunt spuiten en je tegels eventueel ook ruwer en poreuzer kunt maken.  

Voordelen

 • Makkelijkste en snelste manier

Nadelen

 • Je kunt de tegels beschadigen, waardoor alg dieper in de tegels terug kan komen
 • Je kunt het voegzand tussen de stenen wegspuiten
 • Hierdoor kunnen de stenen verzakken

4. Groene aanslag verwijderen met Biomos

Ook Biomos kan gebruikt worden om groene aanslag en mos te verwijderen. Wanneer je kiest voor een milieuvriendelijk en doeltreffende manier om jouw tuintegels te onderhouden, dan is Biomos te juiste keuze. Het is een biologisch product dat ook door professionele schoonmaakbedrijven wordt gebruikt. Het product kan veilig gebruikt worden en is PH-neutraal. Daarnaast laat Biomos een langdurige beschermlaag achter op de tegels. Dit zorgt ervoor dat de mos en groene aanslag minder snel terugkomt. Let er alleen wel op dat dit middel wel giftig is voor vissen en andere waterorganismen. 

Voordelen

 • Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar
 • Doeltreffend, langdurige werking
 • Geschikt voor verschillende ondergronden

Nadelen

 • Prijzig

Blog | Groene aanslag en mos op tegels | Gardline

Hoe voorkom ik groene aanslag op de tegels?

De groene aanslag op de tuintegels is jammer genoeg niet geheel te voorkomen. Dit heeft te maken met het Nederlandse, natte klimaat waarin wij leven. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het aanleggen van je tuin. Hierdoor verklein je de kans en frequentie waarin de aanslag en mos groeit. Allereerst kun je het beste ervoor zorgen dat je jouw terras iets schuin legt. Door de tegels in jouw tuin aflopend te leggen, blijft er minder water op liggen, waardoor mossen en algen minder snel aan de tegels blijven kleven. 

Daarnaast kun je – tijdens de aanleg van je tuin – rekening houden met de materialen die je gebruikt. Sommige materiaalsoorten zijn gevoeliger voor mossen en groene aanslag dan andere. 

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens het artikel Lenteklaar maken van jouw tuin of bekijk onze Tuintips voor de maand mei

NL logo Gardline | In 6 stappen jouw Thuja heg snoeien

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5