incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Tuintips voor de maand mei

Tuintips voor de maand mei

Halverwege mei is de kans op nachtvorst zo goed als geweken. Hoogste tijd dus om aan de slag te gaan met allerlei tuinklussen. In mei kun je dus – na de IJsheiligen – beginnen met eenjarige en kuipplantjes buiten te zetten. Jaarlijks tussen 11 tot 14 mei zijn de IJsheiligen. De IJsheiligen betekent in de volksweerkunde het einde van de schadelijke nachtvorst. Je kunt na de IJsheiligen dus bezig met je gazon, de eenjarige zomerbloeiers in bloembakken planten, snoeien en bemesten en overige tuinklussen. Ook de planten die gek zijn op warmte, kunnen nu verpot worden naar de tuin.

Gazon onderhoud in mei (en augustus)

Mei en augustus zijn voor het gazon de twee topmaanden in het jaar. Gras groeit deze maanden het snelst. Het gazon kan, afhankelijk van de groei, het beste één of twee keer per week worden gemaaid. Begin met het maaien van het gras wanneer het ongeveer 5 centimeter hoog is. Zorg er daarnaast voor dat je het gras niet meteen te kort knipt, maar stel de kniphoogte van de grasmaaier wat hoger in.

Wanneer je bezig gaat met het maaien van het gras, kun je meteen het afsteken van de graskanten meenemen. Bij het afsteken van de graskanten, creëer je strakke lijnen en voorkom je dat het gras te ver over de tuintegels of de border groeit.

Bemesting van het gras moet je bij jouw tuinklussen voor de maand mei niet vergeten. Tijdens het grasmaaien snoei je namelijk een deel van de voedingsstoffen van de sprieten af. Deze voedingsstoffen moeten dus ook weer aangevuld worden. Om jouw gazon sterk en gezond de zomer in te laten gaan, kun je het best gebruikmaken van langwerkende gazonmest. Organisch gazonmest heeft over het algemeen een langduriger werking dan kunstmest.

In mei zal ook het onkruid een groeispurt krijgen. Het verwijderen van onkruid wordt vaak gezien als een vervelende klus. Toch kun je hier het beste zo snel mogelijk mee beginnen, want hoe langer je wacht, hoe meer kans onkruid heeft om zich te verspreiden. Zorg dat je de verspreiding van onkruid voor bent en start snel met het wieden ervan. Dit kun je met de hand doen, uitsteken met een schoffel of onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken. De meest effectieve manier voor het verwijderen van onkruid is door de wortels er met de hand uit te trekken.

Tuintips voor het gazon

Tuinklussen voor onderhoud van het gazon: 

  • Maai het gras één of twee keer per week. De maaifrequentie is afhankelijk van de groei van het gazon; 
  • Verwijder onkruid uit het gazon en de rest van de tuin.
  • Strooi, wanneer er regen is voorspeld, kunstmest op het gazon. Herhaal dit over een maand en houd je gazon gezond!
  • Leg, indien gewenst, een nieuw gazon van graszoden aan;
  • Steek de graskanten af.

LET OP

Er wordt dit jaar opgeroepen om de gazons nog niet in mei te maaien. De bijen komen uit hun winterslaap en er is op dat moment nog minder voedsel voor hen te vinden. Er zijn telkens minder insecten zoals bijen en vlinders te vinden in de natuur. De bijtjes hebben onze hulp hard nodig, maar wij hebben ook de bijen nodig. Zonder hulp van de bijen kunnen de mensen afscheid nemen van bijvoorbeeld: groentesoorten, fruitsoorten, noten, chocolade en koffie. Het is van groot belang dus dat we elkaar helpen. Wacht bij voorkeur dus nog even een maandje met het maaien van het gras, zodat de bijtjes bij de paardenbloemen en madeliefjes kunnen!

Tuintips mei | Gras en gazon onderhoud | Gardline

Bodemonderhoud in het voorjaar

Wanneer je aan de slag gaat met het opruimen van de tuin en het groeiproces van jouw planten zo goed mogelijk wilt stimuleren, moet de bodem niet vergeten worden. Afhankelijk van het grondsoort en het weer, kan de bodemkwaliteit behoorlijk achteruit zijn gegaan. Dit kan betekenen dat de planten niet meer de benodigde voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen.

Verbeter de bodemstructuur

De bodemstructuur verbeteren is één van de maatregelen die je kunt nemen om je planten te helpen groeien. Dat planten water nodig hebben, weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat plantenwortels ook profiteren van lucht – en dus gebruikmaken van zuurstof om goed te kunnen functioneren? Een goede, losse bodemstructuur zorgt ervoor dat de lucht tot diep in de bodem door kan dringen. Wanneer de grond onbegroeid is, slaat die vaak dicht. De bovenste zandlaag verhardt, waardoor gassen niet meer in of uit de grond kunnen.

Zorg er dus voor dat de bodem in je (moes)tuin blijft ademen. Dit kun je het beste doen door:

  • Te harken;
  • Te schoffelen;
  • Bodem begroeid houden 

Verrijk je bodem

Mulchen, mulchen, mulchen. Wat is het precies en waarom moet je dit doen? Mulchen is niets anders dan het bedekken van de bodem met organisch materiaal. Dit doe je rondom struiken, planten of in de moestuin, zodat de bodemstructuur hierdoor wordt verbetert. Voorbeelden van die organische materiaal is bijvoorbeeld boomschors of cacapdoppen. Daarnaast beschermt een laagje mulch de bodem ook nog eens tegen kou, warmte en voorkomt het uitdroging. 

Tuintips mei | bodemonderhoud en bodemstructuur verbeteren | Gardline

Tuintips voor de verzorging van planten in mei:

Zomerbloeiers (perkplantjes) worden in mei vaak buiten gezet of geplant. Houd rekening met de mogelijkheid op nachtvorst begin mei. Daarom raden we je aan om deze plantjes pas na de IJsheiligen buiten te zetten. Daartegenover kan in mei ook het zonnetje zich al behoorlijk laten zien. Wanneer het zonnig is, is het sproeien of bewateren van de jonge en nieuw ingeplante plantjes soms nodig. Doe dit bij voorkeur met regenwater en anders met water dat al op temperatuur is.

Ook moet het bemesten van je (moes)tuin in mei niet vergeten worden. Heb je vorige maand je moestuintje nog niet bemest? Knol-, kool- en vruchtgewassen hebben baat bij extra voedingsstoffen. Je hebt per plantensoort soms specifieke mest beschikbaar, zodat de juiste plant de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speciale tomatenmest. 

Daarnaast moet het bemesten van de hagen natuurlijk niet worden vergeten. Je kunt je hagen het beste bemesten, voordat je bezig gaat met snoeien. Op deze manier kunnen de planten extra kracht en voedingsstoffen uit de bemesting halen en herstellen ze sneller na een snoeibeurt. Een tijdige bemesting van de hagen, voorkomt dat de haag verderop in de tuin op zoek moet naar voeding en hierbij moet concurreren met andere planten. Lees alles over het bemesten van haagplanten in het algemeen. Wil je over een specifieke haagplant het bemestingsadvies lezen? Neem dan eens een kijkje in onze algemene blogomgeving.

Snoeiwerkzaamheden in mei:

Sommige planten kun je het beste snoeien in mei. Dit heeft te maken met de groeicyclus van de plant. Een aantal haagplanten, zoals bijvoorbeeld de Taxus, komen pas in mei goed aan de groei, de meeste andere beginnen al eerder aan hun seizoensontwikkeling. Het is nu tijd om deze planten te snoeien. Dan hoef je niet zo diep te knippen en ontwikkelen ze zich gelijkmatiger. Op onze blogpagina’s vind je per haagplant alle informatie over het snoeien van de desbetreffende haag. 

Tuintips in mei | vijver onderhouden | Gardline

Vijveronderhoud in mei

De kans bestaat dat je de vijver al een goede onderhoudsbeurt hebt gegeven tijdens het lenteklaar maken van jouw tuin. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan, is het hoog tijd om de vijver mee te nemen bij jouw tuinwerkzaamheden voor de maand mei. De waterplanten die te ver zijn uitgegroeid, dun je uit. Indien gewenst, plant je nieuwe waterplanten in. Mei is de uitstekende maand om waterlelies te planten en/of te bemesten. Draadalg kun je het beste zo spoedig mogelijk bestrijden en verwijderen, omdat draadalg in het voorjaar weer tot leven komt en sneller groeit dan de waterplanten. Je kunt het draadalg om een stok heen wikkelen of speciale anti draadalg producten hiervoor aanschaffen en gebruiken. 

Tip: Laat het afval van de vijver eerst een dag op de grond liggen. Zo hebben de kleine waterdiertjes, die je onbedoeld ook uit het water hebt getrokken, weer de kans om terug de vijver in te gaan.

Dieren (in de) tuin

Molletjes in mei

In mei krijgen de meeste vrouwenmolletjes hun jongen. Dit varieert van de 2 tot de 7 jongen. Om haar jongen te kunnen voeren, heeft ze dus meer voedsel dan normaal nodig en zijn de vrouwtjes dus extra actief. 

Bloemetjes (vlinders) en bijtjes

Wanneer je een- of tweejarige bloemen hebt gezaaid, zullen vlinders en bijen hier ook op afkomen. Op deze manier help je de natuur ook nog eens een handje. Wist je bijvoorbeeld dat vlinders en bijen ook gek zijn op kruiden en fruitplantjes? De bijtjes zorgen voor het verspreiden van stuifmeel, waardoor er nieuwe plantjes kunnen ontstaan. Veel bloeiers zijn interessant voor vlinders en bijtjes. De bijtjes hebben onze hulp hard nodig, maar wij hebben ook de bijen nodig. Wist je dat de uitsterving van de bijen invloed heeft op ons ecosysteem? Daarnaast kunnen we zonder de hulp van de bijen afscheid nemen van bijvoorbeeld: groentesoorten, fruitsoorten, noten, chocolade en koffie. Het is van groot belang dus dat we elkaar helpen.

Visjes in het water

Wanneer de temperatuur boven de 10°C komt, krijgen de vissen in de vijver ook weer eetlust en kunnen zij weer gevoerd worden. Let er wel op dat je ze niet meteen te veel eten geeft. Daarnaast leggen de amfibieën, zoals salamanders, kikkers en padden hun eitjes. 

Tuintips mei | mollen en molshopen in de tuin | Gardline

Blog tuintips voor de maand mei | Logo Gardline

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5