incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Haagplanten snoeien

Haagplanten snoeien

Wanneer moet ik een haag snoeien?

Als gesproken wordt over het jaarlijkse onderhoud van haagplanten, is de wijze en de periode ervan verschillend.

Graag beschrijven wij de snoeiperiode van onze 2 meest verkochte haagplant soorten -coniferen en Laurieren- uitgebreider.

Wanneer coniferen snoeien?

Om een coniferenhaag strak en mooi te houden, is 2 keer per jaar de coniferen snoeien verstandig. Als vuistregel hiervoor geldt dat coniferenhagen gesnoeid kunnen worden in:

de maanden mei of juni, voor de langste dag

de maanden augustus of september

Rond de maand juni is de sterkste groei van de conifeer voorbij. Wanneer u in deze periode de coniferenhaag snoeit blijft de haag daarna lang mooi in model.

De 2e keer kunt u deze haagplanten snoeien in de maand augustus of september. Deze 2e extra snoeibeurt bevordert de vertakking. Na september coniferen snoeien raden wij af. De nieuwe scheuten moeten zich namelijk voorbereiden op de winter; ze moet uitharden.

Wanneer Laurier snoeien?

Bij laurieren is het sowieso raadzaam 2 keer per jaar de Laurierhaag te snoeien. Als dit slechts 1 keer per jaar gebeurt, is het lastig de Laurierhaag in vorm te houden. Bovendien zorgt vaker knippen van de Laurier haagplant ervoor dat deze haag compacter en dichter groeit. In de volgende maanden kunt u het beste Laurieren snoeien:

de maanden maart of april

de maanden augustus of september

Verwijder in de voorjaarsmaanden maart en april de dode takken en takken met veel bruine bladeren. In deze periode kunt u ook de door vorstschade beschadigde, gebroken of dode takken uit de plant knippen.

Na het snoeien van de Laurierhaag kan het zijn dat er snoeiwonden zichtbaar zijn. Als dat het resultaat is van de snoeibeurt in het voorjaar is dat niet rampzalig. De nieuwe takken en bladeren zullen de snoeiwonden bedekken. Ondanks dat de robuuste voorjaarsgroei van deze plant de snoei enigszins te niet doet, raadt het team van Gardline aan in het voorjaar de haagplant te snoeien; deze snoei bepaalt grotendeels de vorm van de Laurierhaag.

Let er bij het snoeien in de vroege voorjaarsmaanden op dat de kans op nachtvorst voorbij is.

Tijdens de 2e snoeibeurt, in de maand augustus of september, snoeit u de nieuwe extreme uitlopers. De Laurierhaag gaat als een egale en strakke haag de winter in. Om te voorkomen dat de Laurierhaag tijdens de winter kaal is, snoeit u de haagplanten in deze periode niet te fors terug. Daarnaast adviseren wij niet na september de Laurier te snoeien om latere vorstschade te voorkomen dan wel te beperken.

Snoeien na het planten

Zodra u ervoor kiest om in het voorjaar haagplanten te planten kunt u het beste direct hierna de toppen van de haagplanten terug snoeien. In het voorjaar begint de jaarlijkse groei van de plant, waardoor veel energie naar het loof wordt gestuurd. Als de toppen ca. 4 tot 6 cm terug worden gesnoeid, maakt de plant door zijn overlevingsdrang extra energie. Een deel van deze extra energie wordt gebruikt voor het nestelen van de wortel; vanzelfsprekend erg belangrijk in deze fase.

Gardline tuintip

Om de extra energie direct bij het planten te kunnen leveren, is het van belang dat de plant extra voedingstoffen krijgt. De haagplant moet veel water en een aanvullende meststof in deze fase krijgen.

Hoe moet ik een haag snoeien?

Snoei adviezen voor alle haag soorten

Ondanks dat elke haagplant zijn eigen eigenschappen heeft, zijn er veel overeenkomsten bij het snoeien van alle haag soorten. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

Snoei de bovenzijde van de haag iets smaller dan de onderzijde. Het loof aan de bovenzijde houdt dan geen zonlicht tegen, waardoor de onderzijde ook zonlicht krijgt. Hierdoor kan de haag mooi gelijkmatig groeien. Als de bovenzijde ongeveer 5 tot 10 cm smaller is, is dat perfect.

Bij voorkeur snoeit u de haagplant op een bewolkte dag of in de vooravond. De kans dat het gesnoeide loof door de zon verbrandt, wordt hierdoor beperkt.

Wanneer de haag nog niet de gewenste hoogte heeft bereikt, snoeit u alleen de doorgestoken toppen en de zijkant van de haag iets terug. Pas op het moment dat de gewenste hoogte is bereikt, wordt de gehele bovenkant van de haag gesnoeid.

Om een haag extreem strak in model te krijgen, spannen de fanatieke tuinliefhebbers een touw langs de haag. In dit geval worden de haagplanten langs het touw gesnoeid.

Desondanks snoeien de meeste mensen hun haag uit de losse pols.

Om het resultaat van de snoeibeurt te opzichte van de gehele haag te volgen, adviseren wij om af en toe een aantal stappen terug te doen. Eventuele aanpassingen in de snoeiontwikkeling kunnen dan nog tijdig plaatsvinden.

Gardline tuintip

Een tuintip waarover wij u graag informeren is om de haagplanten te bemesten vlak voordat u de haag gaat snoeien. Naast zon, lucht en water zorgen aanvullende meststoffen voor extra energie; de groei van het nieuwe loof wordt erdoor bevorderd. De nieuwe scheuten van de haagplant groeien beter en krachtiger.

Verschillen in het snoeien van haagplanten

Zoals geschreven, heeft elke plant zijn eigen eigenschappen. Als het gaat om snoeien van haagplanten, is het erg raadzaam naar deze eigenschappen te kijken. Naast de periode zijn er ook verschillen in hoe u een haagplant moet snoeien.

Sommige planten kunnen fors teruggesnoeid worden, terwijl anderen slechts licht gesnoeid mogen worden.

Planten die licht gesnoeid moeten worden, zijn bijvoorbeeld Thuja’s en de Californische Cypres; takken van deze planten lopen niet meer uit. Daarentegen kunnen haagplanten van de Taxus, de Laurier, de Buxus, de Liguster, de Hulst en de Beuk fors gesnoeid worden. Al worden ze tot bijna de stam teruggesnoeid; ze lopen altijd weer uit.

Omdat het snoeien van planten met bladeren snel lelijke, zichtbare snoeiwonden kan opleveren, is het verstandig deze planten te snoeien met een snoei- of takkenschaar. Bij deze planten kunt u het beste alleen de takken knippen, waardoor de bladeren onbeschadigd blijven. In tegenstelling tot haagplanten met bladeren kunt u coniferenhagen snoeien met een -elektrische- heggenschaar; deze hagen kunnen eigenlijk geschoren worden.

Ook tussen Hortensia’s zijn verschillen aan te geven. Het is mogelijk de oudere takken van de Hortensia Annabelle en de Pluimhortensia te snoeien. Bij de Boerenhortensia is dat anders; doordat de bloemen van deze Hortensia bloeien aan de takken van het jaar ervoor, kunnen deze oudere takken niet gesnoeid worden.

Vanwege deze verschillen raadt het team van Gardline aan de plantomschrijving van uw plant te lezen, alvorens uw haagplant te snoeien.

Waarom haagplanten snoeien?

Het team van Gardline is ervan overtuigd dat een prachtig ingerichte en bloeiende tuin een verlengstuk van het woongenot is.

Echter, wat leeft, groeit. Een prachtig ingerichte en bloeiende tuin is niet vanzelfsprekend.

Om ervoor te zorgen dat de planten jaarlijks opnieuw goed groeien en in bloei staan, is enig onderhoud van de planten vereist. Wanneer dit goed en regelmatig gebeurt, is de inspanning gering. En, bij het voltooien van deze werkzaamheden en het zien van het eindresultaat, geeft deze inspanning een voldaan en gelukkig gevoel.

Haagplanten snoeien is een onderdeel van dit onderhoud.

De prachtig ingerichte tuin wordt gecreëerd door de groei van haagplanten in toom te houden. Overtollig loof en extreme uitschieters worden eraf geknipt. Het snoeien van haagplanten gebeurt ook, omdat de haag andere tuinplanten op den duur steeds minder ruimte gunt. Of doordat de haag te hoog is gegroeid, waardoor hij zonlicht in de tuin tegen houdt. Door het regelmatig snoeien van de haag blijft hij strak in model, zodat hij een mooie beschutting in de tuin vormt; wat bijdraagt aan de prachtig ingerichte tuin.

Een andere methode om de tuin mooi te houden is door haagplanten te snoeien om zo de plant te verjongen, de plant vitaal te houden. Het oude hout wordt immers verwijderd en jonge uitlopers komen ervoor in de plaats. Snoeien bevordert de groei van nieuw loof.

Wellicht heeft u de uitspraak “snoeien doet groeien” wel eens gehoord. Desondanks zal de betekenis ervan niet bij iedereen bekend zijn. Graag licht het team van Gardline u dit toe. Daarom hebben we hieronder de werking en de gevolgen van het snoeien van haagplanten beschreven.

Groeien door de haagplant te snoeien

Door takken of grotere delen van het loof van de haagplant te snoeien, wordt de groei van dit loof ineens gestopt. Net zoals de meeste planten wil een haagplant overleven; de plant wil verder groeien. Het gevolg is dat de plant nieuwe wegen om te groeien zoekt. Om de aanval van een snoeibeurt te pareren, worden de slapende knoppen van de haagplant geactiveerd. De slapende knoppen zitten onder de bast verborgen. Doordat de bast bij het gesnoeide loof enigszins beschadigt, worden de hier aanwezige slapende knoppen geactiveerd. Van hieruit zullen nieuwe scheuten ontstaan. De nieuwe scheuten zijn te herkennen aan de vaak nieuwe -licht- zijwaartse uitlopers aan het uiteinde van de gesnoeide takken. De overlevingsdrang van de plant zorgt ervoor dat snoeien tot groeien leidt.

Met deze nieuwe scheuten is het uiteindelijke resultaat dat het loof zich meer vertakt; de plant groeit dichter.

Gardline tuintip

Als het snoeien van de haagplant vaker plaatsvindt, leidt dat tot steeds meer nieuwe vertakkingen. Door het vaker snoeien van de haag worden de vertakkingen fijner en de haag uiteindelijke dichter en compacter. De haagplanten vormen dan een egale en ondoorzichtige haag, die optimale privacy biedt.

Goed snoeigereedschap om de haag te snoeien

Ook als het gaat om het type snoeigereedschap komen we uit op de vraag “welk type haag wilt u snoeien?”.

Voor het snoeien van haagplanten met bladeren adviseren wij gebruik te maken van een snoeischaar. Voor dikkere takken kunt u een takkenschaar gebruiken. Met deze type snoeigereedschappen worden lelijke snoeiwonden aan de bladeren voorkomen.

Haagplanten als coniferen snoeit u met een -elektrische- heggenschaar. Vaak is een messenblad van een elektrische heggenschaar langer, wat resulteert in een egalere, strakke haag.

Voor alle planten en voor uw eigen gezondheid is het van belang dat het tuingereedschap goed is. Bijvoorbeeld bij een botte schaar of waarvan de vering niet goed functioneert, moet u extra kracht met de hand leveren.

Goed, schoon en scherp snoeigereedschap maakt het snoeien eenvoudiger en beperkt de schade aan de haagplant. Een stompe, verroeste schaar zorgt bijvoorbeeld voor rafels om de snoeiwonden, wat de kans op aantasting door schimmels en bacteriën vergroot.

Als laatste adviseren wij om bij snoeiwerkzaamheden altijd tuinhandschoenen te dragen.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5