incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Hoe kies je de beste haagplant voor jouw tuin?

Hoe kies je de beste haagplant voor jouw tuin?

Wanneer je een haag zoekt voor uw tuin, heb je vast al een idee in je jouw hoofd. Toch zijn er veel soorten hagen. Haagplanten vind je in verschillende soorten, groottes en planttypes. Welke haag past het beste bij jouw wensen. Naast de bladverliezende en bladhoudende soorten zijn er ook soorten die als half-wintergroen kunnen worden omschreven of soorten die een deel van het verdorde herfstblad behouden tot in de lente.

Bladhoudend of bladverliezend?

Het grootste onderscheid tussen hagen is wel of ze blad behouden in de winter (groenblijvend) of dat ze blad verliezen. Wil je het hele jaar door privacy? Dan is een bladhoudende haag, zoals de laurierhaag, thujahaagglansmispel iets voor u. Vind je dit minder belangrijk en kun je in de winter wel wat meer zonlicht gebruiken? Dan kies je voor een bladverliezende haagplant, zoals de haagbeuk, beukenhaag, liguster. Je kunt deze hagen natuurlijk ook combineren. 

Formele of informele haag

Een verschil bestaat ook nog tussen formele en informele hagen. Sommige mensen houden van hele strakke heggen, die perfect in vorm en mooi compact zijn. Hagen die daar erg geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld de thuja planten en andere coniferen. Ook de beukenhaag of liguster kunnen netjes gesnoeid worden, jaar blijven in de winter vaak niet volledig zichtdicht. Voor een lage, formele haag, kan de buxus een erg goede optie zijn.

Voor een meer informele haag is de keuze ruimer. Planten met grote bladeren zien er al snel wat informeler uit. Een laurierhaag bijvoorbeeld is wintergroen, zichtdicht en heeft een wat speelsere uitstraling dan een strakke coniferenhaag. 

Snel of langzaam groeiende haag?

Een snelgroeiende haag bied je snel privacy, een mooie hoge haag en is relatief goedkoper. Denk hierbij aan een Ligusterhaag of een kant en klare klimophaag. Deze hagen vragen wel wat meer onderhoud qua snoeiwerk. Kies je voor en traaggroeiende haag, zoals de taxus of de coniferenhaag Thuja? Dan koop je een toch een onderhoudsvriendelijke en sterke haag.

Waar gaat u uw haag planten?

Kijk goed naar de plek waar de haag komt te staan. Wanneer je de haag op je eigen perceel plant, hou je minstens 50cm afstand tot de perceelgrens. Hou ook rekening met de standplaats eigenschappen, zon halfschaduw en schaduw van de haag. Ook de eisen qua bodem verschillen per haag.  

Op onze site vind je de eigenschappen en alle informatie van onze haagplanten. Mix de praktische tips met jouw smaak en jouw ideale haagplant is bekend.  

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5