incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Thuja occidentalis Brabant haag

Thuja occidentalis Brabant haag

Levensboom Thuja Brabant online kopen

De Thuja occidentalis Brabant haag is een klassieke, middelgrote haagconifeer. In Nederland ken je de conifeer misschien ook wel als ‘Westerse Levensboon Brabant’ of ‘Thuja Brabant’. Het is een gewaardeerde haagplant, omdat deze conifeer het hele jaar door zijn naalden behoudt. De conifeer wordt als solitaire plant geplant, maar wordt ook zeer vaak gebruikt als haagplant. Een volle coniferenhaag van de Thuja Brabant is blikdicht en biedt jou een permanente bescherming van jouw privacy. Dit komt voornamelijk door de meerstammige groei. Ideaal dus om te gebruiken als erfafscheiding, wanneer je langs een drukke weg woont of wat afstand tot je buren wenst. De twijgen van deze prachtige haag geeft gedurende de zomerperiode een lichtgroene tot heldergroen kleur. 

Thuja occidentalis Brabant is een uitstekende haagconifeer

De Thuja occidentalis Brabant haagconifeer is in veel verschillende tuinen erg gewild. Dit komt door de verschillende goede eigenschappen die de haag bezit, zoals zijn bladhoudendheid, dichte groei en goede snoeiverdraagzaamheid. Ook het feit dat de Thuja Brabant tot circa -25 °C winterhard is, draagt bij aan zijn populariteit als haagconifeer. Daarnaast functioneert deze haagplant als een prima geluidsbarrière en voorziet de haag jouw tuin het hele jaar van een mooie groene kleur. Met een groei van maar liefst 25 à 30 centimeter per jaar behoort de Thuja Brabant tot de snelgroeiende coniferen. Een coniferenhaag van de Thuja Brabant behaalt dus al vlot de gewenste hoogte.

De Thuja Brabant conifeer is niet veeleisend als het gaat om de grondsoort en standplaats. Zowel in de zon als in de halfschaduw en schaduw ontwikkelt de conifeer zich goed. Normale, voedzame grond is een goede bodem, maar de Thuja Brabant stelt een toevoeging van tuinturf erg op prijs. Let er bij het planten van deze conifeer op dat hij niet in de buurt van bomen of in kleiachtige grond wordt geplaatst. Dat bemoeilijkt de groei van de conifeer.

De kleur van de Thuja Brabant conifeer varieert door het jaar heen; in het voorjaar en de zomer komen de nieuwe, lichtgroene scheuten. In de nazomer kleurt de conifeer groen, waarna de uiteinden van de schubben in de winter brons tot bruin van kleur worden. Bij vogels en vlinders is de coniferenhaag van de Thuja zeer geliefd. Door deze activiteiten zie je gedurende het jaar door levendigheid, kleur en de loop van de seizoenen in de Thuja Brabant conifeer - en daarmee in jouw tuin - terug.

Thuja Brabant haagconifeer | Gardline

Levensboom Brabant: een haagplant met een rijke geschiedenis

De Thuja Brabant is afkomstig van de coniferenfamilie en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Deze haagplanten hebben in de 18e eeuw hun weg naar Europa gevonden. De Thuja Brabant wordt ook Levensboom Brabant genoemd. De reden hiervoor is omdat de conifeer een medicinale werking zou hebben. Zo heeft vroeger een ontdekkingsreiziger ontdekt dat de oliën van deze plant zou helpen tegen scheurbuik. 

Wist je dat het woord ‘Thuja’ offeren betekent in het oud Grieks? De Thuja heeft deze naam te danken aan het feit dat de houtsoort geschikt was voor rookoffers en een lekkere geur afgeeft wanneer het in brand wordt gestoken.

Thuja Brabant haag onderhouden

Thuja occ Brabant moet goed onderhouden worden, wanneer je een volle en zichtdichte haag wilt creëren. Gelukkig is het een redelijk onderhoudsarme conifeer, want als het op de verzorging van deze haagplant aankomt, is het eisenpakket gering. Om een gezonde en volle haag te kunnen realiseren, is het belangrijk dat je de plant snoeit, bemest en tijdig bewaterd. Wij raden je aan om de Thuja occidentalis Brabant twee keer per jaar te snoeien. Je kunt de plant het beste zijn eerste snoeibeurt in mei juni geven. In september snoei je de haagplant voor de tweede keer. Snoei de conifeer niet later, want dan wordt de kans op vorstschade groter. Houdt er tijdens het snoeien ook rekening mee dat je de conifeer niet te ver terug knipt. Lees ook eens ons artikel over het snoeien van de Thuja Brabant, zodat je precies weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook het bemesten bevordert de groei van jouw haag. Het houdt de haag vitaal en dichtbegroeid. Het bemesten van de Thuja Brabant houdt de conifeer vitaal en de coniferenhaag dichtbegroeid. Hierbij raden wij aan om dit in het voorjaar te doen.

Thuja Brabant tuinfoto haag | Gardline

De eigenschappen van de Thuja Brabant haag

Indien je er nog niet helemaal over uit bent of de Levensboom Brabant haag de juiste heg is voor jou, hebben wij de belangrijkste eigenschappen van deze plant op een rijtje gezet:

  • Thuja Brabant conifeer behoort tot de snelgroeiende conifeersoort;
  • Thuja’s zijn erg winterhard;
  • De conifeer is makkelijk te verzorgen;
  • Levensboom Brabant is snel zichtdicht;
  • De haagplant stelt weinig eisen omtrent standplaats en grondsoort;
  • Thuja occ Brabant is verkrijgbaar in verschillende maten.

Thuja Brabant haagplanten worden gezien als sterke en robuuste bomen. Dit komt omdat de groei van deze Levensboom meerstammig is, wat resulteert in een extra dichte haag. Erg fijn als je de nieuwsgierige aagjes graag op afstand houdt en privacy in je tuin wilt. Naast de keuze in grootte van de haagplant, kun je uiteraard ook nog kiezen of je de plant liever in pot of kluit wilt. Wil je meer weten over de kenmerken van deze Westerse Levensboom Brabant? Klik dan hier.

Tuintip van Gardline

De Thuja Brabant conifeer kun je het beste in het voorjaar bemesten. Wij adviseren om dit met coniferenmest, koemestkorrel of tuinturf te doen. De nieuwe groei profiteert dan optimaal van de meststof. Ben je daarnaast ook nog van plant om de haag te snoeien? Zorg er dan voor dat je past snoeit ná het bemesten. De scheuten worden hierdoor beter gevoed. Voor de conifeer Thuja Brabant is water geven van belang, met name in droge perioden. Om gedurende de zomerperiode verbranding van het loof te voorkomen, kun je het beste de conifeer ’s avonds water geven. De grootte van jouw bestelde Thuja Brabant is van invloed op hoeveel coniferen per strekkende meter moet worden ingeplant. Van kleinere haagconiferen heb je meer nodig, dan wanneer je grotere coniferen bestelt.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook eens over In 6 stappen jouw Thuja occidentalis Brabant heg snoeien of over Het planten van de Thuja occidentalis Brabant.

NL logo Gardline | In 6 stappen jouw Thuja heg snoeien

Volg ons ook via Facebook en Instagram voor extra tuintips en leuke winacties!

Gerelateerde artikelen:

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5