incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Taxushaag

Taxushaag

De Taxus heeft perfecte eigenschappen

In vergelijking met verschillende soorten hagen scoort de taxushaag extreem goed.

Dit verbaast ons niet; de Taxus heeft immers vele eigenschappen, die haar tot een perfecte haagplant maken. Denk hierbij onder andere aan:

  • De lange levensduur; de plant kan erg oud worden
  • Het makkelijke snoeien, zelf een forse terugsnoei veroorzaakt geen (blijvende) schade
  • Na elke snoeibeurt groeien de jonge uitlopers weer mooi en fris uit
  • Ze is groenblijvend en winterhard
  • Zoals vaker op onze webshop beschreven, is de kleur chique dondergroen. De donkergroene naalden vormen een mooie achtergrond voor bijvoorbeeld een bloeiende border
  • Op zowel zonnige als schaduwrijke plekken groeit de conifeer goed
  • Doordat de Taxus haag redelijk hoog kan groeien, is ze een goede afscheidingshaag, die privacy in de tuin biedt

Kenmerken van de taxushaag

Is het je wens om mooie elementen of een groene erfafscheiding in je tuin te creëren, dan adviseren wij je om de Taxus te kiezen. Als je een hoge beschutting wenst, kun je tussen de vele Taxussoorten het beste de Taxus baccata kopen. Ook op grotere hoogte blijft deze plant sterk en compact.

Taxusplanten worden zeer oud, en daarom is het niet nodig om geregeld de haag te vervangen. Ze vormt een wintergroene haag, die een lange tijd in je tuin zal staan.

Ideaal is ook de wintergroene eigenschap. Wintergroen is een ander woord voor groenblijvend; dat betekent dat de haag zowel in de zomer alsook in de winter zichtdicht is. Bovendien is ze winterhard. Tegen lage temperaturen zijn ze goed bestand. In koudere regionen zoals Scandinavië groeien Taxusplanten prima.

Schenk wel aandacht aan de plant. Enkelen delen ervan zijn namelijk giftig, te weten de naalden en de zaden van de vruchten. Het eten ervan is gevaarlijk. Kijk daarom uit met dieren en kleine kinderen. Veel mensen geloven dat het aanraken van de Taxusboom al gevaarlijk is. Gelukkig klopt deze gedachte niet; het aanraken kan zonder gevaar.

Wij raden je echter wel aan om handschoenen te dragen bij het snoeien van de Taxus.

Aan de andere kant is het zo, dat vogels dol zijn op de rode besjes van de vrouwelijk Taxus media Hicksii. Wil je levendigheid in je tuin, dan zit je met de Taxushaag goed. Vanwege het dichte loof van de Taxusbomen vinden vogels en andere dieren onderdak en beschutting in de haagplant. De bewegingen van deze dieren geven leven aan je tuin.

De rode bessen van de Taxus media Hicksii | Gardline

Planten en verzorgen van de Taxushaag

Wat is belangrijk bij het planten van de Taxushaag?

Het is goed om te weten wat een goede standplaats is. Dat is eigenlijk best eenvoudig; de Taxus groeit immers in de zon, halfschaduw als in de schaduw. Dat is handig he?

Let echter wel op bij het bepalen van de grondsoort. Deze conifeer houdt niet van (langdurig) te natte grond. Voor het planten van de haag hebben we stappenplan samengesteld:

  1. De standplaats kan zowel in de zon als in de schaduw zijn
  2. Let erop dat de grond, waarin de Taxus groeit, waterdoorlatend of gedraineerd is
  3. Graaf een sleuf voor de haag. Zorg dat deze ongeveer 5 cm breder en dieper dan de kluit is
  4. Bij het planten is het raadzaam voedingsstoffen toe te voegen. Gebruik hiervoor geen kunstmest, maar organische meststoffen. Denk hierbij aan compost, mest of potgrond. Gooi een laag van ongeveer 3 tot 5 cm onderin de sleuf. Om het aangroeien van de wortel te bevorderen, is het aan te raden ook DCM Vivimus bodemverbeteraar te gebruiken
  5. Giet tot ongeveer halverwege water in de sleuf, en meng dit goed met de aanwezige aarde en meststoffen in de sleuf
  6. Plant de Taxus in de sleuf. Als er een net om de kluit zit, kun je deze erom laten zitten. Is het een potplant, schuif je de pot er voorzichtig van af
  7. Wil je een kaarsrechte haag, dan adviseren we je een lijn te spannen van het beginpunt tot het eindpunt van de haag
  8. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit ongeveer 2 à 3 cm onder het maaiveld zit
  9. Met de uitgegraven grond vul je de sleuf weer, en deze druk je stevig met de voeten aan
  10. In het voorjaar en zomer raden we aan de toppen van de Taxus haag te snoeien, de bovenste circa 3 cm. Dit bevordert het aangroeien van het wortelgestel in de grond
  11. Giet nogmaals water rondom de haag, zodat de grond gelijkmatig vochtig is
  12. Ook in de eerste weken/ maanden is het belangrijk regelmatig water te geven. Vooral kort na het planten hebben de coniferen relatief veel water nodig

Waarmee moet ik de Taxushaag bemesten?

Vervolgens is het jaarlijks onderhouden van de Taxus belangrijk. Om de mooie, chique donkergroene kleur en een optimale groei te behouden, is het van belang de haagplant goed te verzorgen. Maar veeleisend is ze niet.

  • Snoeien: 2 keer per jaar snoeien is voldoende. Het beste kun je dit in april/ mei en in september doen. Mocht je iets te radicaal hebben gesnoeid, is dat geen probleem; de Taxusplant loopt zo weer uit. Denk er ook aan de bovenkant iets smaller te snoeien dan onderin. Zo krijgt het loof van boven tot onder zonlicht, wat de groei van de haagplant bevordert
  • Bemesten: minstens 1 keer per jaar met een organische meststof, in het voorjaar. Advies is om vlak voor het snoeien te bemesten, in dat geval 2 keer per jaar. Voor het bemesten van de Taxusplant gebruik je Coniferen en Taxus-AZ van Ecostyle
  • Water geven: zoals geschreven, is dit in de beginperiode zeker voor jonge Taxusplanten belangrijk. Daarna sproei je tijdens de zomermaanden en andere droge perioden. Het beste doe je dit ’s avonds om eventueel verbranding van de naalden te voorkomen

De Taxushaag verzorgen - snoeien, bemesten en sproeien | Gardline

Taxushaag online bestellen

In onze webshop bieden wij verschillende Taxussoorten aan. Elke soort heeft haar eigen sterke eigenschappen. Deze hebben we kort en bondig onder elke plant vermeld.

Op onze boomkwekerijen kweken we de Taxusplanten intensief en met passie, zodat we je de beste kwaliteit kunnen aanbieden. Omdat wij achter de kwaliteit staan, bieden wij onze aangroeigarantie op de haagplanten. Voor jou een geruststellende gedachte.

Het resultaat is dat jij van de zichtdichte, groenblijvende Taxus haag kunt genieten. Bij ons kun je met een paar klikken eenvoudig de Taxus online kopen. Daarna bezorgen we de planten ook op de gewenste dag bij je thuis. Hoe handig is dat?!

Voor vragen; bel of mail ons gerust. Wij staan klaar om je te helpen.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5