incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Taxus baccata snoeien

Taxus baccata snoeien

Taxus baccata kopen | Gardline

Regelmatig de Taxus baccata snoeien

De Taxus baccata (Venijnboom) is een dichtbegroeide en volle conifeer, die extreem snoeiverdraagzaam is. Regelmatig de Taxus snoeien bevordert de vertakking.

Hoe dat kan? Als een tak wordt gesnoeid, stopt de groei aan het uiteinde van deze tak, maar de plant wil groeien en zal een nieuwe weg vinden. Dat betekent dat snoeien van deze Venijnboom nieuwe groei veroorzaakt en dat hij een vollere, dichtere structuur krijgt.

De Taxus is één van de weinige groenblijvende conifeersoorten die tot op het hout teruggesnoeid kan worden. Doe dit vooral bij een te breed uitgegroeide Taxushaag of solitaire conifeer. Hij zal vervolgens weer uitlopen. Zelfs een oude Taxus baccata kan fors teruggesnoeid worden om daarna weer helemaal vol te groeien.

De Taxushaag snoeien | Gardline

Wanneer snoei ik de Taxus baccata?

Zodra u de conifeer heeft geplant, snoeit u de Taxus baccata voor de allereerste keer. Snoei dan het liefst zo spoedig mogelijk de bovenste 3 tot 5 centimeter van de toppen af. Dit bevordert een goede vertakking, zodat ze sneller mooi en zichtdicht groeit.

Wij adviseren om daarna 2 keer per jaar de Taxushaag te snoeien, zodat een perfecte, volle, zichtdichte beschutting wordt gerealiseerd. De eerste keer snoeit u de plant in mei of juni, voor de langste dag van het jaar. In september snoeit u de Venijnboom voor de tweede keer. Snoei niet na september; ze moet de tijd krijgen om zich op de winter voor te bereiden, en daarmee voorkomt u de kans op vorstschade.

Door regelmatig de groenblijvende haagplant te snoeien, houdt u het model van de Taxus haag strak en egaal.

Snoei de Taxus baccata niet bij warm en zonnig weer, om te voorkomen dat de naalden verbranden en er bruine stukken in de conifeer ontstaan. In dat geval is het verstandig ‘s avonds de Taxus conifeer te snoeien.

Op de juiste manier de Taxushaag snoeien!

Snoei de Taxushaag altijd van onder iets breder dan van boven, zodat overal voldoende zonlicht kan komen en de conifeer gelijkmatig kan groeien. In de eerste jaren is het verstandig om alleen de zijkanten van de Taxus baccata-haag te snoeien. U raakt de top dan bijna niet aan, totdat de gewenste hoogte van de coniferenhaag is bereikt. Snoei in deze periode alleen de doorgeschoten toppen van de conifeer enigszins terug. Snoei daarna pas de bovenkant om de Taxushaag op de juiste hoogte te houden.

Snoeien van de Taxus | Gardline

Vormsnoei is kinderlijk eenvoudig bij de Taxus

Omdat de Taxus zeer snoeiverdraagzaam is, is hij naast haagconifeer ook zeer geschikt voor andere vormen, zoals figuren of decoratieve elementen in de tuin. Ook wanneer u de Venijnboom als vormsnoei heeft, raden wij aan 2 keer per jaar de conifeer te snoeien. Hierdoor worden de vormen mooi en strak gehouden.

Snoeit u de Taxus baccata niet, dan kan hij een brede boom van 10 tot 20 meter hoog worden.

Tuintip

Voor de snoei van de Taxus baccata heeft u uiteraard het juiste tuingereedschap nodig; een goede snoeischaar is van groot belang. Gebruik een (elektrische) snoeischaar die scherp en schoon is, om snoeiwonden en ziekten te voorkomen. Gebruik voor dikkere takken een takkenschaar of een snoeizaag. Ook gebruikt u tuinhandschoenen bij het snoeien van de conifeer. Wij raden aan nadien de handen te wassen.

Bewaar het snoeiafval van de Taxus baccata en laat het ophalen door de Taxus Taxi; zij verzamelen het snoeiafval, dat vervolgens gebruikt wordt als grondstof in medicijnen tegen kanker.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5