incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Ilex meserveae Heckenpracht herkomst

Ilex meserveae Heckenpracht herkomst

Hulst Heckenpracht kopen

De Hulst Heckenpracht is een donkergroene Hulst die niet voor niets de naam Heckenpracht draagt. In het Duits betekent dit “hagenpracht”. Het is dan ook geen verrassing dat deze prachtige Hulstsoort één van de meest geliefde haagplanten is.

De Hulst Heckenpracht is onder de Latijnse naam Ilex meserveae Heckenpracht bekend. Het woord “Ilex” is van het Latijnse “Quercus Ilex” afgeleid, wat Latijn voor “Steeneik” is. Het blad van de Ilex meserveae lijkt namelijk qua vorm op dat van de Steeneik.

In Europese landen kennen we de Hulst meserveae ook als Amerikaanse Hulst of als de Blauwe Hulst, een naam die de struik aan zijn blauwgroene blad dankt. In vergelijking met zijn soortgenoten en hun blauwgroene blad, is het blad van de Heckenpracht Hulst groener.

De Hulstplant komt van nature voor in ons land en in omringende landen in Europa. De struik groeit daarom ook uitstekend in ons warme tot matige klimaat met koude winters en warme zomers.

Het gebruik van de Ilex was in het verleden erg divers.

Voor de Romeinen was de plant erg belangrijk. Ter ere van Saturnus en de winterzonnewende van 17 tot 23 december werden takken van de Hulstplant gebruikt om huizen en andere bezittingen te versieren. Dit midwinterfeest werd Ilex Saturnalia genoemd.

Ook geloofden de Romeinen dat een Hulsthaag heksen en bliksem op afstand zou houden. Daarom werd de Ilex destijds vaak als haagplant gebruikt. In de tussentijd is overigens wetenschappelijk bewezen dat de bladnerven van de Hulstbladeren inderdaad als soort van bliksemafleider fungeren.

Volgens de Keltische religie kleedt een jongeman zich tijdens de midwinter met Hulsttakken en een jonge vrouw doet dat met Klimop (de vrouwelijke tegenpool van de Ilex). Zo lopen zij hand in hand, om het oude jaar uit te leiden en het nieuwe jaar welkom te heten. Deze gedachte staat symbool voor de vruchtbare interactie tussen de god en godin in de donkerste dagen van het jaar. Het nieuwe licht van de zonnegod verschijnt, zodat groei van de nieuwe vegetatie in het nieuwe jaar aan te wordt aangemoedigd.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5