incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Ilex meserveae Blue Maid herkomst

Ilex meserveae Blue Maid herkomst

Ilex meserveae Blue Maid kopen

De Hulst Blue Maid kent de latijnse naam: Ilex meserveae Blue Maid. In Europese landen is de Ilex meserveae ook bekend als de Amerikaanse Hulst of de Blauwe Hulst. Deze wintergroene struik dankt haar naam aan de prachtige, groenblauwe kleur van het blad.

Het Latijnse woord Ilex is afgeleid van “Quercus Ilex”, wat Latijns is voor “Steeneik”. De bladeren van de Steeneik lijken qua vorm namelijk enigszins op die van de Hulst.

De Hulst komt van nature voor in Zuid- en West-Europese landen en groeit daarom erg goed in ons klimaat. We zien de Hulst veel terug in het wild, met name in bossen met Eiken- en Beukenbomen.

De Hulst kent een veelzijdige geschiedenis.

De Ilex was een zeer belangrijke plant voor de oude Romeinen. Ter ere van Saturnus en de winterzonnewende van 17 tot 23 december versierden de Romeinen hun huizen en andere bezittingen met takken van de Ilexplant. Zij noemden deze midwinterfeesten Ilex Saturnalia.

Voor de Romeinen was de Blauwe Hulst een hele belangrijke struik. Als de winterse dagen koud en donker waren, versierden de Romeinen hun huizen en andere bezittingen met de takken van de Ilex. Dit winterfeest was ter ere van Saturnus en heette Ilex Saturnalia. In de tussentijd is overigens ook wetenschappelijk bewezen dat de bladnerven van de Hulstbladeren als een soort bliksemafleiders fungeren en de struik voor blikseminslag beschermen.

Volgens een Christelijke legende ontkiemde zich onder de voetstappen van Jezus een Hulstplant. Het stekelige blad (de doornenkroon) en de donkerrode bes (het bloed) voorspelden het lijden van Jezus Christus. In verschillende Europese landen is de Ilex bekend als Christendoorn.

Een Keltische traditie is dat een jongeman zich tijdens de midwinter bekleedt met Hulsttakken en een jonge vrouw hetzelfde doet met Klimop (de vrouwelijke tegenpool van de Ilex). Hand in hand lopen zij door de straten om het oude jaar uit te leiden en het nieuwe jaar te verwelkomen. Dit staat symbool voor de vruchtbare interactie van de god en de godin in de donkerste tijd van het jaar. Het nieuwe licht van de zonnegod verschijnt om de groei van de nieuwe vegetatie in het komende jaar aan te moedigen.

De Hulst is een bladhoudende struik en blijft dus jaarrond prachtig (blauw)groen. Dat is de reden dat de Hulstplant ook bekend staat als symbool voor het leven.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5