incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Haagplanten planten

Haagplanten planten

Wanneer moet ik haagplanten planten?

Potplanten

Alle potplanten kunnen nagenoeg jaarrond geplant worden. Ongeacht winter of zomer; met in pot gekweekte plant soorten kunt u het hele jaar door uw tuin verrijken.

Kluitplanten

De periode om kluitplanten te planten is beperkter. Kluitplanten zijn de planten die buiten in het land van de boomkwekerij gekweekt worden. Deze variant wordt niet in een pot geleverd, maar de kluit van deze haagplant is voorzien van een net of een doek.

Bij elke plant wordt de beste planttijd voor de kluiten aangegeven. Over het algemeen kunnen kluitplanten geplant worden in de periode vanaf de herfst tot en met het voorjaar.

Het is van belang dat u kort voor het inplanten de weersomstandigheden in de gaten houdt. Wij adviseren om zowel de haagplanten uit het land van de boomkwekerij als de in pot gekweekte varianten niet te planten tijdens perioden van extreme vorst of hitte of tijdens langdurige regenval.

Gardline tuintip

De beste tijd om een haagplant te planten is in het najaar. Voor de meeste planten geldt dat rond deze tijd het loof niet meer groeit, en hij in rust is. Dat betekent dat de plant alle energie kan gebruiken voor het nestelen en ontwikkelen van de wortel.

Bovendien zijn de natuurlijke weersomstandigheden in deze periode beter; vaker regen en minder -felle- zon.

Haagplanten zo spoedig mogelijk planten

Nadat u de planten heeft ontvangen, maakt u de kluiten allemaal vochtig. Vervolgens kunt u het beste de haagplanten zo spoedig mogelijk planten. Wij adviseren altijd om ze daags na ontvangst in te planten, en anders uiterlijk binnen 3 à 4 dagen. Lukt het niet op de dag na ontvangst, zet ze dan op een wind- en zonbeschutte plek, en besproei ze regelmatig met water. Hierdoor wordt voorkomen dat de kluit van de haagplant snel uitdroogt.

Waarom kan niet elke haagplant jaarrond worden geplant?

In het overzicht is een duidelijk verschil tussen de in pot gekweekte haagplanten en de in het land van de boomkwekerij gekweekte variant. De in pot gekweekte planten van het containerveld kunt u jaarrond planten, en de kluitplanten mag u vooral in de zomer niet planten.

De reden is dat de uiteinden van de wortel van de kluitplant bij het rooien -het uit de grond graven van de plant- altijd enigszins beschadigd raken. Tevens is een kluit van deze haagplant voorzien van grond uit de aarde.

In tegenstelling tot de kluitplanten hebben de in pot gekweekte plant soorten geheel onbeschadigde wortels en zit de kluit in een pot vol voedingsstoffen. Deze pot bevat veel meer sterke meststoffen dan de normale aarde kan bieden.

Als een plant in de warmere voorjaars- of zomermaanden geplant wordt, heeft hij extra kracht nodig. In deze periode moet de kluit immers 2 keer energie leveren:

voor het nestelen van de wortels

voor het groeien van het loof, voor de nieuwe scheuten

Zoals geschreven, heeft een in pot gekweekte haagplant veel meer kracht dan de kluitplant. Daarom is het mogelijk om in de zomer de potplant te planten, terwijl een in het land van de boomkwekerij gekweekte haagplant in deze periode te weinig energie heeft om te overleven.

Waar kan ik mijn haagplant planten?

Afhankelijk van de plek waar u uw haag wilt planten, kiest u voor een bepaalde haagplant soort. Niet elke plant kan overal groeien, waardoor u niet overal uw gewenste haagplant kunt planten.

Bijvoorbeeld: de Laurier Caucasica kan zowel in de zon als in de halfschaduw en zelfs in de schaduw groeien, terwijl de Thuja Smaragd niet goed gedijt in de schaduw. Ook of er -hoge- bomen met diepe wortels direct in de buurt staan, is van invloed. Planten van de Thuja Brabant groeien moeizaam tot niet in de buurt van bomen, in tegenstelling tot de meeste Rhododendons.

De grondsoort is eveneens van belang. De Thuja Brabant haagplant is niet veeleisend als het om de grondsoort gaat, maar de Taxus baccata kan bijvoorbeeld niet goed tegen te natte grond.

Graag adviseren wij u daarom om eerst goed na te denken over de standplaats waar de haagplanten moeten groeien, en mede op basis hiervan een keuze te maken. In alle plantomschrijvingen heeft het team van Gardline aangegeven wat een goede standplaats van de desbetreffende haagplant is.

Het planten van haagplanten – Hoe?

Hoe moet u een haagplant planten? Graag adviseert het team van Gardline u hierover.

De grootte van het plantgat

Voordat u het gat graaft, kijkt u naar de kluit van uw bestelde haagplanten. Graaf het plantgat ongeveer 10 tot 20 cm groter dan de grootte van de kluit. Bovendien woelt u de grond erom heen goed los. In een lossere grond kunnen de wortels van de plant makkelijker nestelen en doorwortelen.

Wilt u voorbereidingen treffen voordat u uw haagplanten ontvangt, door alvast de plantgaten te graven? Bij al onze planten staat in de plantomschrijving de gemiddelde grootte van de kluit vermeld. Denk eraan: tel daar 10 tot 20 cm bij op om een fatsoenlijk groot gat te hebben.

Voor betere groeikansen van de haagplant is het raadzaam aanvullend een voedingsstof aan de grond toe te voegen en te mengen met de bestaande aarde. Over het algemeen kunnen planten aanvullend bemest worden met potgrond of compost. Echter, tuinturf kunt u het beste gebruiken bij het planten van Rhododendrons. Om te zien welke specifieke voedingstof voor uw haagplant het beste werkt en hoeveel u daarvan moet gebruiken, kijkt u bij het plantadvies van de betreffende plant.

Gebruik bij het planten van haagplanten in geen geval een kunstmest soort als meststof; hierbij bestaat de kans dat de wortels van de plant verbranden.

Als de grond zeer zwaar is, bijvoorbeeld een kleibodem, dan is het aan te raden zwarte grond door de bestaande aarde te mengen. Hierdoor kunnen de wortels zich beter ontwikkelen.

Gardline tuintip

Extra water geven

Voor de meeste haagplanten is het belangrijk dat ze voldoende tot veel water krijgen in de direct periode na het inplanten. In de beschrijving van elke haagplant soort hebben we dit specifieker beschreven.

In de warmere voorjaars- en zomermaanden -vaak van april tot en met augustus- adviseren wij het gat voor de plant enigszins te vullen met water. De grond en de voedingstoffen worden beiden vochtig, waardoor de wortels zich makkelijker kunnen nestelen en de meststoffen kunnen opnemen.

Let erop dat u geen extra water in het gat giet, wanneer de grond kleigrond is. Kleigrond houdt namelijk water vast, waardoor een soort bad ontstaat en de haagplanten wellicht “verdrinken”.

Net om de kluit laten zitten

Zoals geschreven, hebben kluitplanten uit het land van de boomkwekerij een net of een doek om de kluit. Het is niet nodig om dit net of doek te verwijderen wanneer u deze haagplant gaat planten. Het net of doek kan in de grond blijven; de wortels groeien er door heen en na verloop van tijd is het net weggerot. Wij raden zelfs aan het net of doek om de kluit te laten zitten om zo eventuele schade aan de wortels te voorkomen.

Als u in pot gekweekte planten heeft besteld en ontvangen, dan dient de kluit wel eerst vrijgemaakt te worden. Voordat u deze haagplant kunt planten moet eerst de pot eraf geschoven worden. Doe dit voorzichtig om zo te voorkomen dat de kluit breekt.

Hoe moet ik een haag planten?

Een strakke haag planten met touwtjes

Wilt u in uw tuin een mooie, strakke en rechte haag planten? Dan bieden wij u graag een aantal tips.

Wanneer u weet waar uw gewenste haag moet komen, span daar dan een touwtje langs. Sla simpelweg een stok bij het begin en aan het einde van de haag in de grond. Span daar tussen een touw. Als u de sleuf langs het touw graaft, krijgt u een strakke, rechte haag.

Het graven van de sleuf

Met de schop graaft u de sleuf langs het touw. Denk hierbij aan de grootte van de sleuf; kijk naar de grootte van de kluit, tel hier 10 tot 20 cm bij op en denk aan de aanvullende meststoffen. Net als bij een enkele plant woelt u de grond goed los en verbetert u deze met een voedingstof. Welke voedingstof bij welke haagplant het beste werkt, ziet u in ons plantadvies per plant.

Vervolgens legt u de planten op de gewenste afstand van elkaar en plant u ze in de sleuf. Van alle haagplanten hebben we de plantafstand ook in de plantomschrijving vermeld. Daarna vult u de sleuf met de uitgegraven grond. Druk tot slot alle haagplanten stevig met de schoen in de grond aan, zodat ze vast in de grond staan en ze mooi rechtop groeien.

Een mooie strakke en rechte haag wordt het resultaat.

Gardline tuintip

De eerste verzorgingstips

De periode direct na het planten van uw haagplanten is belangrijk. Houd daarom rekening met de volgende werkzaamheden.

Haagplanten snoeien

Wanneer u uw planten in het voorjaar of zomer plant, is het aan te raden de haagplant te snoeien. De toppen enigszins terugsnoeien is meestal al voldoende, rond de 4 à 6 cm. Dit zorgt ervoor dat niet alle energie naar de groei van het loof gaat, maar ook wordt gebruikt voor het nestelen van de kluit.

Bovendien zorgt snoeien van de haag ervoor dat hij mooier en sneller egaal dicht groeit.

In de herfst en wintermaanden is dit niet nodig. Houd er hier rekening mee dat te laat snoeien van het loof kan leiden tot vorstschade.

Haagplanten water geven

Voor optimale groeikansen is vooral in de eerste weken tot maanden, en zeker in warme zonnige perioden goed water geven aan de planten van belang. Raadzaam is het om een soort kleine dijk -ca. 10 cm hoog- om de haag te maken. Vervolgens vult u het ontstane gat met water; grotere haagplanten meer water dan kleinere. Door deze dijk blijft het water tijdelijk staan, en kan het rustig in de grond trekken. Voor een goede waterverzorging kijkt u naar de grond. De grond rondom uw planten moet licht vochtig zijn.

Wanneer u tijdens zonnige dagen water sproeit, adviseren wij u om dat ’s avonds te doen. Hierdoor verbrandt het loof van de haagplant niet.

Onkruid verwijderen

Omdat onkruid ook voeding en water uit de grond opneemt, belemmert dit het nestelen van de kluit en de groei van uw haagplant. Daarom is het belangrijk dat het rondom uw haag onkruidvrij blijft. Let hier op.

Gereedschap voor het planten

Voor uw eigen gezondheid is het verstandig om het juiste gereedschap voor het planten van haagplanten te gebruiken. Goed tuingereedschap en de juiste werkhouding zorgen ervoor dat u geen last van bijvoorbeeld uw rug krijgt.

Om haagplanten te planten maakt u gebruik van een scherpe schop, een tuinkrabber, hark en een waterslang met sproeikop. Om de toppen van de planten enigszins terug te snoeien, gebruikt u een scherpe heggenschaar of takkenschaar.

Tot slot raden wij u aan bij werkzaamheden in de tuin altijd tuinhandschoenen te dragen.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5