incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Fagus sylvatica planten

Fagus sylvatica planten

Groene Beuk Fagus sylvatica kopen

beukhaag met kluit, in pot of met blote wortels?

Planten met blote wortel moeten niet te lang droog staan. Hetzelfde geldt voor planten met kluit, alhoewel u het plantmoment nog uit kunt stellen door de kluiten vochtig te houden. Bij planten met pot is de urgentie het laagst, maar in alle gevallen raden wij u aan: plan het plantmoment zo kort mogelijk na het arriveren van de planten. 

Bij de beukhaag is er een verschil tussen planten met blote wortels, kluit of pot. Beukhagen met blote wortels moeten zo snel mogelijk ingeplant worden. Zij kunnen namelijk nergens hun voedingsstoffen vandaan halen. De beukhaag kan in de aangeleverde doos makkelijk beschadigen als je ze te lang buiten de grond houdt. Beukhagen met een kluit kun je het beste ook zo snel mogelijk planten na levering. Als dit niet lukt, zet ze dan tijdelijk op een windbeschutte plek. De wortel van de haagbeuk droogt hierdoor niet uit. Voor haagbeuken in een pot geldt dat ze prima nog een paar weken kunnen wachten. Zolang ze genoeg water krijgen, houden ze het wel vol.

Hoe moet ik de Beukhaag met kluit planten?

Wanneer je de beukhaag met kluit uit het land koopt, heeft hij vaak een net om de kluit. Bij het planten van de beuk kun je deze er gewoon omheen laten zitten. Het net zal uiteindelijk wegrotten. Eventueel kun je het net voorzichtig van de kluit verwijderen, maar dit is niet noodzakelijk. Als de haagbeuk nog in een pot zit, schuif deze er dan voorzichtig af om te voorkomen dat de wortels afbreken. 

De beukhaag is niet veeleisend en kan zowel in zon als in halfschaduw geplant worden. Zoek een geschikte standplaats voor de beukhaag en graaf met een schop een gat dat ongeveer 10 tot 20 centimeter groter is dan de kluit. Maak vervolgens de grond goed los en meng er eventueel aanplantgrond door. Aanplantgrond zorgt voor een goede aanvullende voedingstof voor de  beukhaag. De Fagus sylvatica verdraagt langdurige natte grond niet erg goed. Wees erop attent dat de meststoffen goed door de grond zijn gemengd. Zorg er tevens voor dat het gat groot genoeg blijft om de haagbeuk te planten.

Hoe moet ik de beukhaag met blote wortel planten?

Graag bij het planten een sleuf waar de wortels ruim in passen, 2 keer zo diep en breed als de wortels zijn. . Maak vervolgens de grond goed los en meng er eventueel aanplantgrond of mest door. Aanplantgrond zorgt voor een goede aanvullende voedingstof voor de  beukhaag en zet dan de planten in de sleuf. Verdeel dan de planten over de lengte die u wilt planten. Zet de planten recht en trap licht aan en geef water. Zorg dat de planten op de goede diepte staan de wortelhals net onder de grond. Snoei daarna eventueel direct op hoogte. Spoel de wortels niet uit zet de bundels dus niet in het water, als u dit doet spoelt u de schimmels (Mycorrhiza) van de wortels. Geef voldoende water na het planten blijf dit ook doen in droge periodes zeker het eerste jaar na de aanplant.

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5