incl. BTW & incl. bezorging
Suchen im Blog
Bladluis, Hoe ga je daarmee om?

Bladluis, Hoe ga je daarmee om?

Iedereen is natuurlijk gek met zijn planten. We zorgen er natuurlijk zo goed mogelijk voor, maar toch hebben ze zo nu en dan last van bladluizen. Waar komen ze vandaan en wat kun je er tegen doen? 

Bladluis komt met de wind mee

Je plant kan van de een op andere dag vol zitten met bladluis. Het gaat soms zo snel dat je het niet kunt af knipogen. De reden is dat luizen zich erg snel voortplanten. De luizen komen met de tocht binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen in een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe jongen kunnen krijgen. Het kan dus zo maar zijn dat jouw plant in een keer helemaal onder zit.

Waar komen de luizen op af?

De geur van de plant, daar komen de luizen vooral op af. Wanneer je plant bijvoorbeeld in een wat slechtere conditie is, geurt deze ook sterker. Hier komen de bladluizen vervolgens op af, waarna de luizen zich makkelijker kunnen nestelen aangezien de weerstand van de plant minder is. 

Sommige luizen hebben in de zomer ook vleugels, waardoor ze nog gemakkelijker binnenkomen met een lichte luchtstroom van bijvoorbeeld een open raam. Ze gaan dan het liefst naar de nieuwste, en dus sappigste delen van een plant.

Hoe bestrijd je de luizen?

Je kunt op verschillende manieren van bladluis af  komen. Je kunt een bus met gif kopen in de winkel, dit is natuurlijk effectief, maar niet erg gezond en milieuvriendelijk. Je vergiftigd hiermee niet alleen de luis, maar ook de natuurlijke vijand van de luis, het lieveheersbeestje. Hierdoor krijg je in de toekomst alleen maar meer last krijgt van bladluis. Gelukkig zijn er ook genoeg natuurlijke middeltjes om van bladluis af te komen.

Bladluizen houden niet van regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnen planten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten. Dat heeft hetzelfde effect als regen, waardoor je zo weer van de luizen af bent. 

Lieveheersbeestjes de natuurlijke vijand

Het lieveheersbeestje is natuurlijke vijand van de bladluis. Deze kleine insecten zijn echte killers, want ze kunnen wel 100 bladluizen per dag eten! Daarom is het ook geen verkeerd idee om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken. Er zijn zelfs speciale lokhuisjes voor lieveheersbeestjes te koop bij verschillende tuincentra.

Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant. De brandnetel is hier een goed voorbeeld van, aangezien e bladluis hier gek op is. Hoewel de brandnetel waarschijnlijk niet een plant is die je heel graag in je tuin hebt, is het toch een heel handige plant om te hebben!

check_circle Behulpzaam en persoonlijk contact
check_circle Aangroeigarantie
check_circle Frisse planten van topkwaliteit
check_circle Gratis bezorging
check_circle Klanten beoordelen ons met 5 / 5